Како препознати квар турбопуњача?

GS
Foto: Gm

Мотори са турбопуњачем су доминантни у савременим аутомобилима, пише сајт Половни аутомобили.

Дизел мотори без турбопуњача одавно су изумрли, а данас је тешко наћи иоле новији ауто са бензинским мотором без турбопуњача. Укратко - турбопуњачи постају неизбјежни без обзира на врсту горива.

Погледајмо зато који су симптоми квара турбопуњача, пошто се правовременом реакцијом могу спречити много озбиљније посљедице.

Пад снаге мотора

Један од најочигледнијих знакова да је дошло до проблема са турбопуњачем јесте губитак снаге мотора. Наравно да недостатак снаге могу да изазову и кварови многих других дијелова аутомобила, али то треба утврдити у сервису.

Углавном пад снаге долази са још неким симптомима које возач можда неће ни примијетити. Неријетко је пад снаге изазван упадом страног тијела у компресорску или турбинску страну турбопуњача, при чему долази до оштећења крилаца компресора или турбине (или и једних и других).

Ту су и разни други узроци, али њима ћемо се бавити други пут.

Турбо рупа

Турбо рупа се манифестује тако што када оштрије притиснете папучицу гаса, мотор касни са испоруком снаге на точкове. Ова појава је у почетку углавном веома блага, да би временом постајала све израженија.

Може да буде чак и опасна приликом претицања на отвореном путу. Стога треба провијерити турбопуњач чим примијетите да мотор не реагује на притисак папучице гаса онако како би требало.

Неким возачима то можда неће ни сметати, али имајте у виду да је дефинитивно ријеч о неком квару који би требало ријешити прије него што дође до озбиљнијих посљедица.

Код старијих турбо мотора, нарочито бензинаца, ова појава је била уобичајена. Међутим, данас код иоле новијих возила турбо рупа требало би да буде готово непримјетна.

Звиждање, пиштање и слично

Турбопуњач који је има неки проблем неријетко може да се препозна по звуковима који се чују током рада мотора, а посебно су изражени у одређеним режимима рада.

У зависности од аутомобила, врсте и типа мотора и турбопуњача, као и од проблема који је настао, ти звукови могу да буду веома различити, као и да буду гласнији или тиши. Ту су и ниво оштећења или врста проблема која изазива појаву звукова који не би требало да се чују.

Зато је веома корисно да возач константно прати све звукове који долазе из моторног простора, нарочито при оштријој вожњи, како би на вријеме могао да примијети да се нешто промијенило.

Звукови који указују да нешто није у реду са турбопуњачем могу да буду веома различити, од тишег или гласнијег звиждања, пиштања, завијања, хучања...

"Појачан" дим из ауспуха без обзира на боју
Већа количина дима на издуву (ауспуху) често указује да постоји проблем са турбопуњачем. Црни дим углавном значи да мотор сагоријева превише горива, што указује на неодговарајућу смјесу у цилиндрима.

Плави дим нам говори да долази до сагоријевања моторног уља, а оно између осталог може да долази и из турбопуњача. Стога појаву плавог дима нипошто не треба игнорисати. Бијели дим - његову појаву је најтеже дијагностификовати и отклонити квар.

Бијели дим се јавља због сагорјевања моторног уља, а најчешћи узрок је дефектна турбина. Проблем може да буде изазван зачепљењеном одводном линијом уља из турбокомпресора у картер.

Истовремено је могуће да примијетите повећану потрошњу моторног уља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана