Како препознати квар на турбо пуњачу?

ГС
Како препознати квар на турбо пуњачу?

Турбо пуњач дуго је био уграђиван на већину дизелских мотора, али сад су доминантни и бензински мотори с турбо пуњачима.

Који су најчешћи кварови турбо пуњача и како их препознати испричао је за поменути портал Марин Морава, сарадник за техничку подршку у Хрватском аутоклубу.

Неисправност турбо пуњача најчешће наступа у пракси од 120.000 км надаље.

Неисправност лежајева ротора турбо пуњача

Симптоми су пад снаге мотора и упаљена лампица неисправности мотора, нагла потрошња уља у мотору праћена јаком димном завјесом, такође попратно кроз неколико сљедећих минута долази и до укључивања црвене лампице уља и наступа потреба за заустављањем возила на сигурном мјесту, односно треба што брже угасити мотор како би се избјегла велика штета која може проузроковати заглављивање мотора због губитка подмазивања.

Ако наступи потпуно распадање турбо пуњача отворена је могућност тренутног гашења возила без могућности поновног покретања мотора, а распаднути дијелови могу спријечити пролазак ваздуха кроз турбину до усиса мотора и пуно ситних распаднутих дијелова може се распршити по цјевоводу турбо система и с тим отворити потребу за замјеном комплетног цјевовода и тиме знатно повисити цијену отклона квара.

Пуцање цријева, цијеви или хладњака турбо пуњача због редовних напрезања

Ти су симптоми попраћени губитком снаге мотора, укључивањем лампице неисправности рада мотора, повећаним изласком црног дима на издуну цијев код возила без филтера крутих честица, а код возила с филтером долази до убрзаног засићења филтера крутих честица у издувавању.

Приликом наглог повећавања броја обртаја мотора може се чути јако шиштање ваздуха у моторном простору што ће врло лако упутити да је настала неисправност дотока ваздуха на страни усиса. У неким ситуацијама могуће је пукнуће цијеви, а да се не чује пуштање ваздуха приликом оптерећења мотора, али се често тада може уочити пропуштање уљне маглице на мјесту гдје је дошло до пропуштања ваздуха.

У најгорим случајевима, ако немамо ниједан од наведених симптома, потребно је визуелно или пробом притиска пронаћи мјесто пропуштања турбо система.

Код овог проблема често се може помоћи и на путу крпањем гуменог цријева или враћањем одвојене цијеви из лежишта због слабог држања обујмице или осигурача цијеви. Добро је што се с оваквим типом квара можемо довести до првог сервиса са смањеном снагом или нам помоћ на путу може помоћи крпањем или намјештањем цијеви ако нисмо у близини првог сервиса.

Неисправност регулације притиска пуњења турбо пуњача

Симптоми су пад снаге мотора често попраћен паљењем лампице неисправности мотора и преласком рада мотора у принудни рад са смањеном снагом. Често с овим типом неисправности успијете на властити погон доћи до сервиса, а отклон неисправности може бити једноставније природе и може га ријешити служба помоћи на путу. Али, неке ситуације могу бити компликованије, све до потребе за замјеном комплетног турбо пуњача.

Звук звиждања приликом наглог подизања обртаја мотора, односно наглог убрзавања возила, може упућивати на трошне лежајеве осовине ротора турбо пуњача. Препорука је што прије обратити се сервису за отклањање неисправности. Често возачи знају овај симптом занемарити јер није дошло до пада снаге мотора или укључивања лампице неисправности, али игнорисање овог проблема често долази до споменуте фазе кад се турбо пуњач у потпуности распадне с могућношћу настанка великих оштећења на мотору. Уз овај тип проблема имамо и предност јер имамо фазу најаве проблема: звиждањем које може трајати неколико дана или неколико мјесеци до потпуног распадања турба.

Препорука је да се редовно мијења уље у мотору јер често одгађање сервисног интервала замјене уља убрзава трошење лежајева турбо пуњача. Ако је могуће: код возила која су прешла 120.000 км мијењати моторно уље унутар године дана, односно између 8.000 и 12.000 км. Ту је у пракси идеално за смањење потрошње лежајева турбо пуњача.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана