Како да се ријешите непријатних мириса у аутомобилима

Magazin novosti
Foto: Ilustracija

Ауто у ком се не осјећа дим од цигарета, остаци хране или претходне флеке свакако да је пријатнији за вожњу. Непријатни мириси могу изазвати осјећај мучнине и свакако да онај ко се вози са вама у аутомобилу неће пожељети поново да уђе у исти. Због тога дјелимо са вама савјете помоћу којих ћете ове мирисе свести на минимум или потпуно уклонити.

Бактерије су чести узрочници смрада. Размножавају се на остацима хране или их можете унијети на ципелама у аутомобил. За укљањање бактерија можете користити асепсол, хидриген или сирће.

Дим од цигарете
Дим од цигарете један је најупорнијих мириса. Чак и када конзумирате цигарете у току вожње уз отворен прозор, мирис се задржава унутар возила.

Савјет: Овог мириса се можете ријешити тако што ћете потопити пешкир у пластичну чинију са сирћетом, а потом ту чинију поставити близу пепељаре у ауту, а можете и другу чинију са потопљеним пешкиром у сирћету оставити на задњем сједишту око пола сата. Сирће ће добро апсорбовати непријатан мирис цигарета.  Осим сирћета можете посути соду бикарбону, коју потом можете усисати.

Мирис буђи
Можете сами направити средство које ће отклонити мирис буђи у аутомобилу.

Састојци:

Шоља дестиловане воде

Шоља водке или ракије

10 капи етеричног уља чајевца

10 капи етеричног уља еукалиптуса

10 капи етеричног уља лаванде

Попрскајте средство по унутрашњости возила и оставите да одстоји 30 минута, а потом обришите крпом.

Млијеко
Просуто млијеко треба очистити што је прије могуће, јер се оно увлачи у ситне пукотине, а мирис тешко ишчезава. Уколико су кожна сједишта у питању, када бришете обратите пажњу да крпа није мокра, него само влажна и  уклоните и млијеко које се увукло у пукотине. Не усисавајте патоснице феном након уклањања проливеног млијека, топао ваздух може погршати  ствар и дубље увући мирис.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана