Како да повећате цијену вашег возила прије продаје?

ГС
Како да повећате цијену вашег возила прије продаје?

Тржиште аутомобила данас је заиста огромно. Понуда је велика и надмашује потражњу па уколико имамо кориштено возило које желимо продати, неке од карактеристика играју кључну улогу.

 

Дакако, цијена је само једна од њих, међутим многи возачи не либе се завући руку у новчаник дубље него иначе, уколико виде да пред њима стоји квалитетно возило, возило које је у добром стању, има добре перформансе и добру додатну опрему.

Врло често управо та додатна опрема разлог је да аутомобил постиже већу цијену те се лакше прода. Дакле, инвестиција у додатну опрему могла би се назвати добром инвестицијом.

Ствари које повећавају вриједност возила су металик боја, клима уређај, алуминијске фелге, добро стање унутрашњости, прије свега квалитетне пресвлаке, вожња на плин, дизелски погон, аутоматски мјењач, кровни носачи, xенон свјетла, вучна опрема или кука те типтрониц мјењач.

Будући се данас често возила мијењају, заправо требамо започети бригу о њему и прије него га одлучимо продати. Наиме, једино одржавани аутомобил је добар аутомобил те га је уједно и лакше продати и он ће постићи бољу цијену. Прије него одлучујете који ћете аутомобил купити, изаберите онај који држи цијену.

Неки од возила које држе своју цијену су Субару, Тоyота, Мерцедес, Волксwаген, итд. Уз ово, битно је читати књижицу упутства и понашати се у складу с њом, прије свега редовно сервисирати возило како је у упутствима наведено. Приликом вожње требамо пазити на огреботине и слична оштећења каросерије јер свако оштећење, колико год оно малено било, може знатно смањити вриједност самог возила када га желимо продати. Такође, возило треба редовно одржавати и чистити јер ако га перемо само онда када га желимо продати, биће му јако тешко вратити стари сјај.

Уз све ово постоје и ствари које можемо уложити у возило прије самог чина продаје, а које не коштају много, али могу му итекако подигнути вриједност. Уколико ваше возило нема радијски пријемник, то је велики минус, посебно ако на мјесту гдје би он требао стајати зјапи рупа. Потрудите се, ако не купите нови, онда бар купите полован и поставите га.

Надаље, пресвлаке за возила такође су велика ставка у возилу које такође могу итекако побољшати сам изглед возила, општи утисак, а на крају и цијену. Глобално гледано, кожне пресвлаке су на највишој цијени и обично када се једном ставе, трају вјечно. Дакако, ово не значи да бисте ви прије продаје возила требали инвестирати у кожна сједишта, међутим нове и лијепе пресвлаке од било којег другог материјала итекако ће подићи цијену аутомобила.

Још једна ствар која ће аутомобилу подићи цијену је и навигација. Данас је овим уређајима цијена битно снижена па их је могуће купити, а да нису прескупи, а на крају се ради о додатној опреми за возило која му подиже вриједност приликом продаје.

Не заборавимо ни на гуме. Истрошене гуме које често називамо 'ћелавима' велики су минус приликом продаје. Стога прије него се упуштате у авантуру продаје свог возила свакако размислите о промјени гума ако су оне у тако видно лошем стању. Дакако, не морате купити нове, али треба их замијенити с гумама које су у солидном стању. Такође, многи возачи прије самог одласка на сајам аутомобила раде и сљедеће – спољни дио гуме који је видљив очима премажу сјајем или чак и црном кремом за ципеле. Овај мали трик се користи већ деценијама, а итекако може побољшати укупни утисак о возилу.

Ако ваше возило има лоше фелге, још је један минус у низу. Фелге било које врсте побољшавају изглед возила, али и цијену, а посебно су цијењене алуминијске.

Свакако не смијемо заборавити ни чистоћу возила. Ако сте га док је било код вас редовно одржавали, то вам неће представљати неки посебан проблем. Возило добро очистите и изнутра и извана. За спољно чишћење издвојите нешто већа средства и свакако користите восак јер ће изгледати чистије, углађеније те ће боја бити јаркија и израженија, посебно ако имате металик боју па се немојте срамити истакнути сав њен сјај. Такође, и мање огреботине с паркинга или ваше неспретне вожње кроз уску уличицу могу се исправити без улагања много новца, а резултат ће бити и више него очаравајући.

За крај, не заборавите на јака и бистра свјетла. Нема горег од возила које има свјетла која заправо шкиље, а не свијетле. Слаба свјетлост може бити резултат слабих жаруљица, али и запрљане унутрашњости стакала свјетала и жмигаваца. Не устручавајте се да скинете стакла и добро их оперете изнутра, а такође и замијените старе жаруље новима, које боље свијетле.

Дакле, прије одласка на сајам аутомобила нешто треба уложити како би се боље продало, често је то више труд него неки превелики новац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана