Како ћемо паркирати аутомобиле у будућности

Агенције
Како ћемо паркирати аутомобиле у будућности

Зауставите возило, изађете из њега, узмете свој паметни телефон и користите апликацију како бисте "рекли" вашем аутомобилу да сам паркира - овако ће, према компанији Bosch, у будућности изгледати паркирање без стреса.

Многе ауто-компаније и ИТ гиганти раде на технологији аутопилота, али извесно је да ће се прије самовозећих на путевима најприје појавити самопаркирајући аутомобили.

Један од система аутономног паркирања развијају компаније Bosch и е.GO, који ће у њемачки град Ахен "довести" будућност прије краја ове године.

Наиме, нова паркинг гаража опремљена инфраструктуром за услугу аутономног паркирања биће завршена током 2018. На овом пројекту сарађују компанија Bosch и произвођач аутомобила е.GO из Ахена - Bosch ће се побринути за технологију инфраструктуре у гаражи и радиће заједно са е.ГО на интеграцији аутомобила ове стартап компаније у услугу аутономног паркирања.

Прва фаза биће имплементирана користећи 12 "Life" електричних аутомобила компаније е.GO. Ове аутомобиле дао је е.GO на коришћење својим радницима за службена путовања и презентацију аутономног паркирања.

У другој фази, Bosch и е.GO имају за циљ унапређење и бољу искоришћеност паркинг простора уз помоћ услуге аутономног паркирања.

"Мануелно паркирање је ствар прошлости. Наше технологије омогућавају аутомобилима да се самостално и боље паркирају, а уз то штеде вријеме возача и смањују стрес", каже Дирк Хохејзел, члан управног одбора компаније Bosch.

"Паркинг гараже су идеално окружење за градске аутомобиле као што су возила типа Life. Аутономно паркирање нам дозвољава још више – конкретно, повећање капацитета гаража за до 50 одсто", каже Гунтер Шух, генерални директор компаније е.GO.

"Паметна" гаража омогућава пуну контролу над возилом

Аутономно паркирање је битна прекретница на путу ка аутономној вожњи. Систем функционише тако што возач једноставно напусти своје возило на унапред назначеном мjесту на улазу у гаражу.

Користећи апликацију на свом паметном телефону, возач издаје команду возилу да пронађе празно паркинг мjесто.

Касније, на исти начин, возач аутомобилу "наређује" да га сачека на мjесту на коме га је претходно оставио. При томе, возачи не морају да надзиру ток процедуре - умjесто тога могу безбрижно напустити гаражу док је њихово возило на путу ка паркинг мjесту.

Оно што ову услугу чини могућом је паметна инфраструктура. Bosch сензори у гаражи прате трасу којом се возило креће, као и његово окружење и достављају потребне информације за навођење возила.

Технологија у аутомобилу претвара команде задате од стране инфраструктуре у возне маневре и зауставља возило у случају да наиђе на било какву препреку или људе који пролазе испред аутомобила.

Аутономо паркирање у сарадњи са Мерцедесом

За Bosch, сарадња са компанијом е.GO је други пројекат аутономног паркирања. Мерцедес-Бенз је пилот партнер овог решења.

У гаражи музеја компаније Мерцедес-Бенз у Штутгарту, у љето 2017. већ је у реалност спроведена услуга аутономног паркирања.

Овим пројектом Bosch и Мерцедес-Бенз желе да, прије свега, прикупе искуства о томе како корисници реагују на аутономна возила и како је оваква врста возила прихваћена.

Двије компаније ће у наредних неколико недјеља представити јавности оно што називају "Тура доживљаја". У Тури доживљаја, заинтересовани гости ће се у пратњи стручњака возити у аутономном аутомобилу у паркинг гаражи музеја Мерцедес-Бенза, уз објашњења технологије и одговарања на питања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана