Како бирати ауто-камеру и колико новца потрошити

ГС
Како бирати ауто-камеру и колико новца потрошити

Да ли најјефтиније ауто-камере могу да "послуже“?

Савјет је да се не залијећете на најјефтиније камере, без обзира што њихови технички подаци "на папиру" дјелују сасвим пристојно и што се у опису обећава добар снимак. У пракси се обично покаже да имај лош квалитет снимка, као и разне друге мане.

Прије коначне одлуке о куповини добро се информишите. Претражите YоуТубе и нађите примјере аматерских снимака камером за коју сте заинтересовани.

Истина, квалитет снимка који гледате на YоуТубе не мора по квалитету обавезно да одговара оригиналу који се добије када се снимак директно пребаци на компјутер. YоуТубе је ипак најбољи извор примјера реалног квалитета снимака који имамо.

Распитајте се и на интернет форумима, страним и домаћим – на њима можете да прочитате мноштво корисних савјета и искустава.

Углавном, која је сврха купити камеру која има толико лош снимак да не можете да прочитате регистарску таблицу возила испред вас или које вам долази у сусрет?

Нажалост, ни скупље и квалитетније камере неријетко нису баш сјајне када је читљивост регистарских таблица у питању, чак ни у идеалним временским условима.

"Платим ауто-камеру 100 евра, а на снимку се не виде ни регистарске таблице?!“, ово је критика коју многи возачи имају на квалитет снимка чак и код скупљих камера. Ознаке на регистарским таблицама постају непрепознатљиве чим се возило удаљи само неколико метара.

При лошим временски условима ова мана постаје још израженија.

Међутим, не заборавите да је ипак најважнија функција ауто-камере да докаже да нисте ви криви уколико дође до озбиљне саобраћајне несреће, када можете да потрошите хиљаде и хиљаде евра на адвокате и вјештаке како бисте доказали своју невиност.

Замислите да на семафору ударите пјешака који је претрчавао на црвено. Како ћете доказати да нисте ви прошли на црвено, а пјешак на зелено?

Стога имајте овај проблем у виду и нађите примјере снимака да бисте знали шта можете да очекујете.

Снимање звука

Ауто камере углавном могу да снимају и звук, али ова опција може да се искључи. Наравно, квалитет микрофона може у великој мјери да се разликује, мада вам звук у овом случају није ни важан.

Могу ли код нас да се купе квалитетне камере?

Наравно да могу, али цијене оних најквалитетнијих могу да буду прилично високе, мада обично не прелазе око 200 евра. Могу да се нађу веома напредне камере, са одличним квалитетом снимања, добрим освијетљењем за ноћно снимање, са разним функцијама, опцијама, могућностима подешавања и повезивања, са додатном задњом камером...

У иностранству могу да се нађу и знатно скупље камере са знатно напреднијим функцијама, квалитетом, итд.

Такође, уколико сматрате да можете по бољим цијенама да набавите камере у иностранству, имате разне могућности. Постоје и код нас фирме и појединци који продају камере са страних сајтова – квалитет и поузданост не можемо да коментаришемо.

Количина меморије

Количина меморије није уопште важна. Важно је да се сними сам тренутак инцидента.

Иначе, већину камера можете да подесите тако да снимке претварају у посебне фајлове дужине нпр. 2, 5 или 10 минута, а када се меморија попуни, најстарији фајл се пресними. На тај начин практично снимате неограничено, без потребе за брисањем снимака.

Такође, у сваку камеру може да се убаци меморијска картица, чија је цијена данас врло прихватљива у односу на капацитет, тако да по том питању не морате да бринете.

Снимање када је ауто паркиран?

Многе камере имају и могућност да снимају када је ауто угашен, закључан и паркиран. Уколико детектују покрет почну да снимају. Ова опција је изузетно корисна, не само ноћу, него и када се паркирате и испред неког тржног центра и слично – неко се испаркирава, удари вас и побјегне, а ви затим имате доказ шта се десило.

Наравно да и код камера са овом опцијом све зависи од квалитета снимка, нарочито ако је ваш ауто неко ударио ноћу. Хоће ли се уопште видјети регистарске таблице "зликовца“, имате ли и задњу камеру уколико је ударац био у задњи крај?

И код овог "паркинг мода" постоје значајне разлике, па се прије куповине детаљније информишите уколико вам је та опција важна.

Мамац за лопове?

У зависности од тога гдје обично паркирате ауто, треба размишљати и о могућности крађе. Неке камере се монтирају тако да су јасно видљиве, па чак и ако је ријеч о некој веома јефтиној камери, лопови могу да помисле да се исплати ризик разбијања стакла и крађе.

Постоје и камере које могу да се поставе прилично дискретно, неке могу релативно лако да се демонтирају са фиксног носача, а ту су и камере које "глуме“ ретровизор.

На вама је да процијените финансијски ризик од крађе камере у односу на финансијски и било који други ризик у случају да дође до саобраћајне незгоде, а ви немате камеру којом можете да докажете да нисте криви. Ситуација није идеална, тога смо свијесни, не рекламирамо ауто камере – али заиста могу да буду корисне у разним ситуацијама.

Закључак

Одлучили смо да не стављамо примјере снимака разних камера, пошто их за неке камере има заиста много и притом су снимци прављени у различитим временским условима.

Стога је најбоље да сами одредите колико новца сте спремни да потрошите, да ли желите и задњу камеру, и да затим погледате шта се нуди у том цјеновном рангу, потражите искуства других власника, потражите примере снимака, првенствено аматерских, па тек након тога донесете коначну одлуку.

Нажалост, понекад ни скупље камере не нуде нарочито 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана