Када возаче очекују ниже цијене нових и половних аутомобила?

GS
Foto: SUN

Судећи према процјенама инвестиционе банке ЈП Морган, цијене нових и половних аутомобила у току ове године требало би да буду нешто ниже. Наиме, очекује се да ће глобални проблеми у снабдијевању полупроводницима бити мањи, те да ће инфлација успорити, а то би требало да утиче на повољније цијене возила.

 

За нови аутомобил биће потребно два до пет одсто новца мање, док би половни четвороточкаши требало да појефтине за 10 до 20 одсто, преноси "Yahoo Finance".

ЈП Морган подсјећа да су цијене у 2022. години порасле за 6.3 одсто, што је довело до веће потражње за половним аутомобилима који су врхунац поскупљења доживјели у септембру прошле године за чак 42 одсто.

С обзиром на ове прогнозе, неизвјесност је још увијек присутна. Економисти нису оптимистични по питању брзог пада инфлације, а приходи од производње чипова током прошле године порасли су само нешто више од једног процента, што указује на то да су потрошачи опрезни или да им је куповна моћ у паду.

Када је идеално вријеме за куповину аутомобила?

Постоје одређени временски периоди када је добро купити аутомобил, посебно новије производње, јер сваки попуст је добродошао.

Према "US News and World Reporty", мај је идеалан за куповину аутомобила, јер су зимске и прољец́не сезоне ауто-салона престале и нова возила која су раније била изложена долазе у салоне дилера. Тада трговци морају да се отарасе "старог“ инвентара и понуде велике попусте заинтересованим купцима којима можда нец́е сметати прошлогодишњи модел.

Крај године, од октобра до децембра, такође може бити добро време за куповину аутомобила. Октобар је вријеме када нови модели возила крећу у изложбене просторе и продавци желе да "очисте“ постојећи инвентар, док се новембар на западном тржишту, али послејдњих година и код нас, везује за понуде за Црни петак, укључујући аутомобиле. Поред тога, децембар је вријеме када продавци покушавају да испуне циљеве продаје на крају године и можда су спремнији да понуде повољније услове како би испунили своје мјерило.

Индекс обима продаје половних аутомобила растао је из мјесеца у мјесец на европским тржиштима у децембру, осим у Италији и Великој Британији, пише Аутовиста24, и додају да цијене половних аутомобила и даље надмашују просјек.

Регистрације нових аутомобила у Европи су у новембру забиљежиле четврти узастопни мјесец раста на годишњем нивоу. Пораст од 17.4 одсто премашио је раст од 14.1 проценат забиљежен у октобру, чак и на вишој бази поређења. Ове бројке потврђују текуц́и опоравак понуде нових аутомобила, који је био ограничен недостатком чипова, као и додатним изазовима због рата у Украјини и ковида-19 у Кини.

Ипак, из "Аутовисте24" сматрају да криза у производњи полупроводника неће тек тако престати током ове године, те да неће доћи до већих испорука аутомобила у Европи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана