Једномјесечно путовање по Европи у соларном возилу

ГС
Једномјесечно путовање по Европи у соларном возилу

Електрични аутомобили привлаче све више пажње, а тим студената с Универзитета Ајндховен је направио корак према будућности тако што је одлучио кренути на европско путовање у соларном возилу.

Овај пројект је посебно интересантан због чињенице да се ради о возилу које заправо представља "дом на точковима" који нуди простор за живот те је опремљен тушем, лежајевима за спавање, кухињом и инфотејннмент системом.

Покретни дом под називом Стела Вита је дизајнирао тим амбициозних стундената назван Солар Тим, који ради у смјеру одрживе будућности која се ослања на соларну енергију. Досад су студенти дизајнирали неколико возила на соларни погон укључујући аутомобил Стела Ви с пет сједишта, који је легалан за цестовну вожњу.

Најновије соларно возило је названо Стела Вита, које је такође легално за цесту. Нјегова главна карактеристика је кров који се може проширити помоћу електричног система. Систем у суштини гура кров према горе, а два додатна панела се извлаче чиме се повећава соларна површина на 17,5 квадратних метара. То је двоструко више у односу на форму возила када је у покрету. Унутрашњост је намијењена за двије особе, угодна је за живот, садржи софу, сто, кревет и кухињу.

Инфотејнмент систем је спојен са свим дијеловима возила те може послужити за праћење потрошње енергије.

Тим студената сада планира путовање до јужног врха Шпаније те дружење с људима током путовања. Путовање ће бити дуго 2.896 километара и трајат ће мјесец дана. Студенти ће посјећивати и универзитете у нади да ће инспирисати друге студенте да се посвете иновацијама, а састаће се и с политичарима у сврху промоције борбе против климатских промјена.

Домет возила износи више од 730 километара дневно.

Студенти планирају произвести и први комерцијални аутомобил на соларни погон те тврде да су близу реализације овог пројекта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана