Јапански експериментални воз достигао брзину од 382 km/h

Кликс
Јапански експериментални воз достигао брзину од 382 km/h

Јапански експериментали схинкансен, односно bullet воз, тестиран је у уторак те је превозио локалне новинаре.

Први тест новог воза названог АЛФА-X обавила је жељезница East Japan Railway Co., а брзина која је постигнута износи 382 км/х. Ово је прва тестна вожња воза, чији је развој завршен у мају 2019. године.

Иначе, овај воз може достићи максималну брзину од 400 км/х.

Тест је био успјешан, а обављен је на линији Тохоку Схинкансен која повезује Токио и префектуру Аомори. Вожња између станица Сендаи и Мориока је трајала 40 минута, а обично траје сат и 15 минута.

Од маја прошле године воз није само стајао. У уторак је обављена прва тестна вожња, али је било и тестова с десет вагона када је достизана брзина од 360 км/х без путника. Током тих тестова су прикупљани важни подаци потребни за даљи развој.

Возови у Јапану тренутно достижу брзину до 320 км/х.

Једна од главних разлика између новог воза и већ постојећих су специфично обликовани предњи и стражњи вагони. Они су специјално обликовани као би се мјерила разлика у притиску вјетра. Када се воз креће сјеверно, користи први вагон дуг 22 метра који је за 7 метара дужи од других вагона из Е5 серије. Такођер, кад асе креће јужно, користи први вагон дуг 16 метара.

Кочиони систем воза АЛФА-X је смјештен на кров, као и нови систем електромагнетног отпора. Цијели кочиони систем је унапријеђен.

Како би путницима било што удобније током брзе вожње, унапријеђен је и систем амортизације који хоризонталне и вертикалне вибрације своди на минимум.

Током тестне вожње се чуо тихи или никакав звук при брзини од 320 км/х, тврде јапански новинари. Ипак, звук мотора се чуо при брзинама од 360 и 380 км/х.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана