Истраживање показало - ево који аутомоблили су поузданији

G.S.
Foto: Pixabay

Нови електрични аутомобили мање су поуздани и вјероватније је да ће развити квар него бензински и дизелски модели, показује ново британско истраживање.

Анкета британске групе за потрошаче Which? показала је да је 31 одсто власника електричних аутомобила пријавило проблем са својим возилом у прве четири године. То је у поређењу са 19 одсто за бензинске аутомобиле и 29 одсто за дизелске аутомобиле.

Најчешћи кварови су проблеми са софтвером
Неисправна електрична возила (ЕВ) провела су у просјеку пет дана ван цеста у поређењу са само три и четири дана за бензинске и дизелске аутомобиле. Истраживање баца сумњу на перцепцију да су електрична возила поузданија од аутомобила који користе традиционално гориво због мањег броја покретних дијелова.

Електрична возила уопштено су скупља од класичних модела због високе цијене њихових батерија. Најчешћи кварови које су пријављивали возачи електричних модела били су проблеми са софтвером, а не проблеми с мотором или батеријом.

Подаци Британског друштва произвођача и трговаца о возилима показују да је у прошлој години свако шесто новорегистрирано возило у Британији било плуг-ин возило.

"Премиум цијена не значи нужно поуздано возило"
"Знамо да возачи желе прећи на еколошки прихватљивије аутомобиле, али је од виталног значаја да добију квалитетан производ", рекла је уредница кућних производа и услуга групе Wхицх? Лиса Барбер.

Нагласила је да постоји значајна прилика за произвођаче да побољшају производе и осигурају возачима поуздан и одрживији аутомобил, преноси Индекс.

Додала је: "Посебно с електричним возилима, наше истраживање показује да премиум цијена не значи нужно поуздано возило, па бисмо увијек подстакли возаче да истраже прије тако значајне куповине како би видјели којим аутомобилима и маркама могу вјеровати."

Утврђено је да су најпоузданији аутомобили, без обзира на врсту горива, потпуни хибриди, који имају батерију која се може пунити само из мотора са сагоријевањем. Више од 48.000 људи учествовало је у истраживању групе за потрошаче Whitch? и дало податке за готово 57.000 својих возила, укључујући 2.184 електрична возила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана