Имају ли ваздушни јастуци рок трајања?

Agencije
Имају ли ваздушни јастуци рок трајања?

Ако сте иоле радознали, сигурно сте се питали да ли ће ваздушни јастук у вашим колима радити ако или када буде требало, поготово ако возите старије возило? Да ли ваздушни јастуци могу да се поправе? Да ли им је потребно одржавање и да ли имају рок трајања?

У касним деведесетим, дуални ваздушни јастуци су постали обавезни дио нових аутомобила, тако да постоји могућност да и ваш ауто има минимум два ваздушна јастука. Можете да одахнете, јер модерни ваздушни јастуци немају рок трајања, направљени су да трају колико и возило.

Неки од оригиналних ваздушних јастука, који су произведени у периоду између седамдесетих и деведесетих година, требало би да се провјере или замијене на сваких 10 до 15 година. Међутим, старија возила која су прошла симулацију судара су имала исправне ваздушне јастуке. Неки старији модели возила су имали одређено када би требало да се уради замјена ваздушних јастука, али од тада су произвођачи одлучили да ће и ти ваздушни јастуци функционисати све док функционише и аутомобил.

Возила прије 2000. године

Ако посједујете возило које је произведено пре 2000. године, савјетује се да видите да ли би ваши ваздушни јастуци требало да се замене или провере. У вашем упутству за употребу возила би требало да стоји препорука произвођача да ли је потребно спровести провјеру или не.

Када су се ваздушни јастуци први пут појавили на тржишту, произвођачи су пазили на потенцијални рок употребе, јер је то био нови безбједносни предмет за који још није постојао одређен рок трајања, преноси Ауто Гуру.

Трајност "иницијалне каписле"

Одређено је да врста заптивке на иницијалној каписли много већа него што је то оригинално замишљено, зато сада животни вијек ваздушног јастука парира животном вијеку аутомобила. Оригинално је произведено две врсте иницијалне каписле, једна је била направљена од пластике и метала, а друга од стакла и метала.

Пластичне иницијалне каписле нису биле издржљиве колико и стаклене, па је постојала већа шанса да влага нађе свој пут испод заптивке, што је могло да доведе до корозије, која иницајлну капислу чини мање ефикасном.

Провјеравајте своје ваздушне јастуке

Ваздушни јастук се доказао као поуздан уређај који не захтева превише провјере нити поправке. Ово су добре вијести с обзиром на то да сва возила која се производе данас имају ваздушне јастуке. Неки модели имају уграђено више различитих типова ваздушних јастука.

Редовна провјера ваздушних јастука које имате у свом возилу се препоручује ако засија њихова лампица на контролној табли вашег аутомобила. Када стартујете аутомобил, требало би да видите како се лампица за ваздушни јастук пали и одмах након тога гаси. Ако симбол не засветли или лампица свијетли дуже вријеме, требало би да посјетите квалификованог механичара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана