И Калашњиков прелази на електричне аутомобиле

ГС
Foto: твитер

Калашњиков развија сопствени електрични аутомобил.

Основно питање је да ли ће бити једноставан за коришћење, јефтин и широко популаран у свијету као АК-47.

Име Калашњиков прославила је аутоматска пушка која већ 70-ак година (са разним модификацијама) убија људе широм свијета. Од самог почетка практично није било оружаног сукоба у којем се није користила.

Трајно је ушла у историју, друштво и чак постала дио поп културе. Можете је видјети као симбол на мајицама и разним другим производима, па чак и на државној застави Мозамбика.

Јефтина је за производњу, врло једноставна за коришћење и може да издржи тешке услове експлоатације. Калашњиков се наравно није зауставио на овом производу, али је у свијету најпознатији углавном по својој пушци. Међутим, у тој компанији су се одлучили да направе сопствени електрични аутомобил, јер сада то сви раде.

Конструкција аутомобила није необична за овог руског произвођача оружја. Годинама производе разна возила за војску и у понуди имају и електрични мотоцикл.

А онда су 2018. године на Салону аутомобила у Москви представили два прототипа електричних аутомобила, али се од тада готово ништа није догодило. Кад су сви помислили да је пројекат обустављен, показало се да је произвођач патентном заводу предао документа у којима је наведено да жели да направи два електрична модела.

Први је УВ-4. Ради се о малом возилу са четири сједишта. Према документима дуг је 3,4 м, ширина му је 1,5 м, а висина 1,7 м. Тежина возила би требало да износи око 650 кг. Капацитет батерије није наведен, али је аутономија у вожњи око 150 км, а максимална брзина 80 км/х. Електромотор ће имати 67 КС.

Возило је замишљено да се користити као градски такси.

У плану је и верзија са три точка, али за њу нису наведени технички детаљи. Споља изгледа слично моделу УВ-4, али је у питању двосјед и има само један точак позади. Нема врата, а на приложеној слици се налази на лијевој страни.

Информације о датуму почетка производње и цијени за сада нису доступне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана