Хјундаи представио електрични Ioniq 5

ГС
Хјундаи представио електрични Ioniq 5

Призивајући дух Хјундаијевог првог продукцијског аутомобила, модела Pony из 1975. године, Ioniq 5 je коначно стигао у продукцијској форми.

Ипак, не ради се о малом хечбеку с Мицбишијевим моторима из првих дана јужнокорејског бренда, него о потпуно новом СУВ-у средње величине с електричним погоном.

Ioniq 5 је базиран на Е-ГМП платформи те представља продукцијску верзију концепта 45 Цонцепт представљеног на Сајму аутомобила у Франкфурту 2019. године.

Модел је увелико задржао дизајн концепта укључујући његове оштре линије, поп-оут ручке врата, а на неким тржиштима ће бити доступне и камере умјесто стандардних бочних ретровизора. Међутим, на тржиштима гдје нису легалне, аутомобил ће имати стандардне ретровизоре. Управо због тога је на већини званичних фотографија приказан аутомобил с таквим ретровизорима.

Хјундаи је за Ioniq 5 одабрао 20-инчне аеродинамички оптимизиране фелге, највеће које је икад добио један електрични аутомобил јужнокорејске компаније. Напријед и назад су ЛЕД свјетла налик пикселима у облику правоугаоника. а с обје стране налазе се портови за пуњење.

Нови Ioniq 5 је дуг 4.635 мм, његово међосовинско растојање износи 3.000 мм, висок је 1.605 и широк 1.890 мм, а те димензије му омогућавају простор у унутрашњости који одговара возилима у већем сегменту.

Платформа за електрична возила је максимално искориштена у унутрашњости, под је раван, путници имају више простора за ноге, а централна конзола долази с клизним механизмом те се може помјерити назад до 140 мм. То би могло бити посебно корисно приликом паркирања у уском простору за паркинг тако да возач може лако изаћи из возила и на врата сувозача или обрнуто.

Међуосовинско растојања је дуже за 100 мм у односу на значајно већи мод Палисад, унутрашњост је импресивно пространа, посебно за СУВ ове величине. Запремина пртљажника износи 531 литар те се повећава на 1.600 литара обарањем стражњих сједишта,

С обзиром да се ради о електричном аутомобилу, Ioniq 5 има и простор за пртљаг испод предњег поклопца, а његов капацитет овиси да ли се ради о верзији с погоном на стражње ии на сва четири точка. Ако је ријеч о стражњем погону, запремина износи 57 литара, а у случају модела с погоном на сва четири точка се смањује на 24 литра.

На арматурној плочи доминирају два 12-инчна екрана, један служи као дисплаy за возача, а други за инфотејнмент систем. Оба су смјештена у један већи дио стакла. Ручица мјењача је иза управљача, а возачу је на располагању и XUD екран с АР подршком.

Простор за ноге путника на стражњим сједиштима је већи захваљујући томе што су предња сједишта за 30 посто тања у односу на стандардна. Сва сједишта се могу помијерати напријед и назад. Многе површине у унутрашњости су направљене од рециклираних материјала укључујући пластичне боце.

Вриједан спомена је и соларни кров који додатно повећава ефикасност прикупљајући сунчеву енергију и пунећи батерију за повећање домета.

Купцима ће на располагању бити батерије капацитета 58 и 72,6 kWh. Основни модел има један мотор на стражњој осовини, док скупљи модел има мотор напријед и назад те самим тим и погон на сва четири точка. Обе верзије достижу максималну брзину од 185 км/х.

Модел с једним мотором развија 168 КС и 350 Нм обртног момента те од 0 до 100 км/х убрзава за 8,5 секунди.

Модел с два мотора и слабијом батеријом испоручује укупно 232 КС и 605 Нм обртног момента те убрзава до "стотке" за 6,1 секунду.

У слиучају модела са стражњим погоном и већом батеријом снага износи 215 КС и 350 Нм, а убрзање од 0 до 100 се остварује за 7,4 секунде.

Најснажнија верзија долази са два мотора који укупно нуде 302 КС и 650 Нм обртног момента, а има и већу батерију. За убрзање од 0 до 100 км/х су потребне 5,2 секунде.

Батерија се може напунити од 10 до 80 посто капацитета за 19 минута захваљујући 800В пуњењу и 350кЊ пуњачу. Петоминутно пуњење је довољно за 100 км домета.

Модел са стражњим погоном и већом батеријом може прећи 480 км.

Ioniq 5 стиже на тржиште нешто касније ове године, а бит ће доступан у девет боја екстеријера, односно четири боје унутрашњости.

Сљедеће године се очекује Ioniq 6 као продукцијска верзија концепта Пропхецy. СУВ под називом Ioniq 7 се очекује почетком 2024. године.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана