Хјундаи и Киа улажу милијарде у развој производних капацитета за ЕВ моделе

ауто република
Foto: Киа промо

Хјундаи и Киа потврдили су да ће инвестирали 21 трилион вона, односно 16,5 милијарди евра у даљи развој инфраструктуре за производњу електричних четвороточкаша у матичној Јужној Кореји.

 

Ово обавјештење долази само пар дана након најаве Кије да ће направити нову фабрику за монтажу ЕВ модела у домицилу.

Два произвођача желе да увећају број створених батеријских аутомобила у Јужно Кореји на 1,44 милиона јединица на годишњем нивоу до 2030. године.

То је огромно унапрјеђење наспрам онога што су тренутно кадри да учине - према њиховим прогнозама ове године ће из тамошњих фабрика изаћи око 350.000 електричних возила.

Корејци желе да отприлике половина од њиховог укупног броја произведених ЕВ јединица стиже управо из Јужне Кореје. Наравно, све је то дио знатно ширих планова Хјундаи корпорације.

Хјундаи Мотор Груп жели да држи удео од 12% на глобалном ЕВ тржишту до 2030. године. Циљ им је више од три милиона продатих аутомобила на годишњем нивоу до поменутог рока.

Киа је најавила да ће њено ново постројење у Јужној Кореји бити изграђено у оквиру постојећег комплекса Хвесонг.

Ова нова фабрика имаће капацитет од 100.000 електричних аутомобила на годишњем нивоу, али је предвиђено да се то увећа на 150.000 аутомобила у каснијем периоду. Киа почиње са изградњом хала у првој половини наредне године, а производња би требало да стартује у другој половини 2025. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана