Хамбург од данас први град у Њемачкој без дизелаша на улицама

Агенције
Хамбург од данас први град у Њемачкој без дизелаша на улицама

Хамбург је данас постао званично први град у Њемачкој који је увео дјелимичну забрану кориштења дизелских аутомобила ради побољшања квалитета ваздуха.

У овом лучком граду од сада је на снази забрана за старија дизелска возила у Алеји Макса Брауера у дужини од 600 метара. Улица је дуга укупно 1,6 километара.

Знаци са обавјештењем о рестрикцији постављени су у округу Алтона-Норд у претходним седмицама.

Убудуће у овај дио града неће моћи да уђу дизелска возила која не испуњавају норму “евро 6”, пренијела је агенција ДПА. Мање од трећине дизелских возила регистрованих у овом граду испуњавају тај стандард.

Из забране су изузета возила служби за хитне интервенције, становници овог дијела града и посјетиоци, камиони који одвозе смеће, комбији за испоруку и такси возила.

Активисти организације “Greenpeace“ позвали су градске власти Хамбурга да уведу ширу забрану за дизелска возила, по угледу на Копенхаген и Амстердам, и по плочницима исписали паролу “Чист ваздух за све!”

У Њемачкој расте притисак на веће градове да побољшају квалитет ваздуха, а дизелска возила су главна мета зато што емитују штетни азотни оксид.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана