Генерални директор Нисана се одриче половине плате

Tanjug
Генерални директор Нисана се одриче половине плате

ТОКИО - Генерални директор компаније Нисан, Макото Ућида, рекао је данас акционарима да се одриче половине плате пошто је јапански произвођач аутомобила потонуо у црвено усљед пада продаје и затварања фабрика у Шпанији и Индонезији.

Ућида се извинио акционарима због лоших резултата и обећао опоравак до 2023. године, скроз смањење трошкова и производњу нових модела, прије свега електричних и самовозећих аутомобиле, преноси агенција АП.

"Рјешаваћемо изазове бескомпромисно. Обећавам да ћу Нисан вратити на стазе раста'''', рекао је он на виртуелном састанку који је преношен уживо.

Нисан је забележио први губитак у последњих 11 година, у износу од 671,2 милијарде јена (6,3 милијарди долара) у фискалној години завршеној у марту.

Компанија није изнела пословне пројекције за ову фискалну годину, наводећи као разлог неизвесности везане за епидемију Ковид-19.

Један љутити акционар рекао је да менаџмент треба још више да се одрекне својих плата јер инвеститори добијају нула дивиденде, а други је да Нисан треба да учини више како би ојачао управљање јер се, по њему, ситуација погоршала а не побољшала од одласка бившег шефа Карлоса Госна, који је ухапшен крајем 2018.

Ућида је истакао Нисанову стратегију о фокусирању на три главна свјетска тржиста - Јапан, Кину и Сјеверну Америку, укључујући Мексико, уз ослањање на партнере, Рено и Мицубиши, за друга тржишта.

Један инвеститор је приметио да се Нисанова продаја не повећава у САД-у или Кини, и да цене акција компаније настављају да падају, а други је добио аплауз када је рекао да Нисану недостаје атрактивна визија у поређењу са јапанским ривалима - Тојотом, која агресивно развија еколошку технологију, и Хондом која се хвали роботизацијом у својој линији.

Ућида је подсетио и да Нисан намјерава да затвори погон у Барселони, те да су преговори у току. Синдикат радника шпанске ауто индустрије протестовао је због овог потеза, који ће довести до губитка 3.000 радних места у региону.

Акционари су на крају, ипак, одлучили да обнове мандат за свих 12 чланова управе Нисана.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана