Фолксваген ће до 2030. године укинути мануелне мјењаче

ГС
Foto: klix.ba

Док се свијет припрема за улазак у еру електричних аутомобила, вријеме мануелних мјењача полако истиче.

Неки произвођачи планирају окончати производњу аутомобила с мануелним мјењачима прије него пређу на потпуно електричну понуду, а чини се да је и Фолксваген потписао "смртовницу" за мануелни мјењач, барем тако тврди њемачки магазин "Auto Motor und Sport".

Након скупе афере Дизелгејт и уочи скупе електричне будућности, ФВ жели смањити трошкове више него икад раније, а један од начина је поједностављивање понуде погона. Стога се њемачки гигант окреће аутоматском ДСГ мјењачу те одустаје од мануелног, а тај постепени процес почиње 2023. године, преноси Кликс.

Сљедећа генерација аутомобила ће и даље имати бензинске и дизелске моторе, али не и трећу папучицу. Нови компактни crossover Тигуан на тржиште стиже 2023 године, а вјерује се да ће бити понуђен ексклузивно с аутоматским мјењачем. Иста прича ће бити и с обновљеним Пасатом који долази исте године уз, док би у случају овог модела купци могли добити само караван.

Поменути магазин наводи да ће мануелни мјењач из Фолксвагенове понуде нестати до 2030. године. Оваква политика ће вјероватно утицати на остале брендове у оквиру ФВ Групе, односно на Шкоду, СЕАТ и Ауди.

С обзиром на најаве да наредни Пасат долази само с аутоматским мјењачем, то би могло важити и за сљедећу генерацију Шкодиног модела Суперб јер дијеле платформу и производиће се заједно у постројењу у Братислави у Словачкој.

ФВ је потврдио девету генерацију Голфа, тако да се очекује да нова Октавиа и Леон такође изгубе папучицу квачила.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана