Ферари представио свог „чистокрвног“ првенца

ГС
Foto: Инстаграм

Зове се "Ferrari Purosangue" (чистокрвни ферари), дугачак је 497 центиметара, широк 203 а висок 159, што су потпуно нове пропорције за аутомобилску кућу из Маранела под руководством Флавија Манзонија.

У Маранелу се о овом моделу прича још од 2018. године када је млади дизајнер Федерико Акуто, тада запослен у „Ферарију“ четири године, својим примером успио да освоји све у тој аутомобилској кући, укључујући и Серђа Маркионеа који га је тада видио и одобрио.

Оно што је он понудио јесте отварање задњих врата у контра смјеру што омогућава лакши улазак у кола, као и гепек величине 473 литара, дакле ферари који је прикладан за удобна путовања цијеле породице.

И Енцу Ферарију се допадала идеја ферарија који ће имати четири сједишта и реализовао је прототип произведен од стране Пинафарина под именом пинин представљен 1980. у Торину.

Но, у то вријеме није било могуће произвести спортски аутомобил који би био довољно дугачак за четири сједишта јер тада нису постојали услови који данас постоје.

Данас Ferrari Purosangue свој деби у друштву дугује управо новим технологијама, од материјала преко отпорности, до коришћења угљеника за кров који снижава тежиште кола до тога да се и точкови позади покрећу попут оних предњих.

Точкови су притом и огромни не би ли на тај начин изразили снагу овог новог аутомобила као и његов стил: 315/30 R23, док су они предњи нешто мањи 255/35 R22. Но прави технолошки новитет је усвајање активних суспензија без преседана, резултат сарадње са „Мултиматиком“.

„Ферари“ се такође, за разлику од пнеуматских опруга и активних амортизера који се најчешће користе, опредијелио за другачију варијанту, једину која је по њиховом мишљењу могла да обезбиједи перформансе суперспортског аута без жртвовања комфора.

Искористили су електричне моторе од 48 волти који омогућавају варијацију висине сваког точка и до 15 пута у секунди како би смањили кретање усљед напрезања на путу и осигурали контакт са тлом не би ли управо на њега пренели сву снагу од 725 коњских снага.

Ово рјешење се показало толико ефикасно да је било могуће елиминисати и стабилизаторе као и магнетореолошке амортизере. Четири електрична мотора за ослањање се напајају литијумском батеријом који у фазама компресије могу да је допуне, враћајући енергију а контролише их контролна јединица на основу информација са десетак сензора који мере кретање сваког точка као и каросерије.

До сто на сат за 3,3 секунде 

Овај „Фераријев“ аутомобил достиже маскималну брзину од 310 км на сат, а до 100 км на сат стиже за 3,3 секунде захваљујући 12- цилиндарском мотору (угао 65 степени), који је смештен испод дуге предње хаубе са 725 коњских снага и 7.750 обртаја. Нови ферари је тежак 2.180 килограма.

Ферари којег је Маранело тек представио италијанским медијима, а који су колекционари овог бренда наручили и прије него што су га видјели, обећава не само захваљујући технологији већ и луксузу са модерним и ексклузивним дизајном.

Од сценског отварања врата (попут ормара) до доста ниских сједишта за овакву врсту аутомобила што је и била намера дизајнера који нису жељели типично спортско теренско возило већ спортски ауто са великим престацијама. Сва сједишта су појединачна са електричним подешавањем са функцијом масаже (по жељи).

Могуће је добити и стаклени кров који се може затамнити, а завршне обраде су првокласне са обиљем коже у комбинацији са техничким материјалима попут карбонских влакана.

Ferrari Purosangue не посједује централни монитор сем малог и округлог који је могуће уклонити а који дјелује као интерфејс за четворозонску климу.

Возач и сувозач опремљени су одвојеним дисплејима од 16 и 10,2 инча, као и мноштво других ексклузивних аксесоара.

Овај ферари, који је могуће користити у свакодневном животу и за сваку прилику, има дугу листу чекања, чак више од годину дана, а цијена му је 390.000 евра без додатних опција, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана