Европа ће ускоро имати милион станица за пуњење хибрида

ГС
Foto: Архива

Европска унија би требала поставити милион јавних пуњача за електрична возила до 2024. године и 3 милиона до 2029. године, како би потрошачима пружила повјерење да се пребаце на нову технологију.

Комисија ЕУ мора брзо предузети мјере и поставити обвезујуће циљеве за повећање инфраструктуре пуњења у државама чланицама, преноси ''automania.hr''.

Иначе су чак и тренутачни циљеви смањења у борби против климатских промјена у опасности, јер је продаја аутомобила с унутрашњим сагоријевањем пала током закључавања у кризи с корона вирусом.

Произвођачи аутомобила лансирају нове ЕВ моделе како би задовољили строжа правила ЕУ о емисијама, а неколико је влада увело субвенције за ЕВ као дио програма опоравка од пандемије. Међутим, увођење јавних пуњача, како би се надопунило пуњење на радном мјесту и код куће, било је споро, а постоји више тарифа и начина плаћања.

Подаци из индустрије показују да је ЕУ имала 224.538 јавних пуњача у 2020. години. Такође би требао поставити циљ за око 1.000 водоникових станица до 2029. године.

Њемачка влада сагласила се с законом којим ће се до краја 2023. циљати на 1.000 брзих пњача уз аутопутеве. Очекује се да ће потрошити 2 милијарде евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана