Ево зашто су ниске температуре проблематичне за дизел гориво

Б92
Foto: Илустрација

Дизел садржи парафин који помаже бољем подмазивању и сагоревању у мотору. Кад температура драстично падне, парафин почиње да се кристализује.

Својевремено су возачи дизелаша прибјегавали разним методама, а некада би се у резервоаре долијевала и мала количина бензина. То данас није добра идеја зато што су дизел мотори прецизни попут швајцарског сата и друго гориво може довести до скупих кварова.

Зашто на ниским температурама долази до проблема са дизел горивом? Дизел садржи парафин који помаже бољем подмазивању и сагоријевању у мотору.

Кад температура драстично падне, парафин почне да ствара кристале. На прецизну технологију убризгавања горива речи попут кристализације дјелују као најгоре псовке или увреде.

Ти кристали ће се заглавити у филтеру за гориво.

Уколико и прођу ту прву блокаду, кренуће у опасан "напад" на остатак прецизних дијелова система за убризгавање горива па могу зачепити цијеви, пумпе и млазнице.

Због тога произвођачи у дизел гориво мјешају посебне адитиве који спрјечавају накупљање парафинских кристала.

Дизел помјешан са овима адитивима требало би да осигура несметан рад мотора када је спољна тенмпература и до -20 степени Целзијуса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана