ЕВ транзиција би могла да укине 500.000 радних мјеста у Европи

Вреле Гуме
Foto: Pixabay

Када год се нека индустрија суочава с револуцијом, нестају стара радна мјеста, док се у исто вријеме креирају нова.

Аутомобилска индустрија се већ више од десет година суочава с том реалношћу. Међутим, чини се да тек сада постаје свјесна тога. За оне који и даље сумњају у могуће посљедице, CLEPA, организација која заступа преко 3.000 компанија из аутомобилског сектора, објелоданила је да би транзиција ка електричним аутомобилима могла индустрију да кошта 500.000 радних мјеста у Европи до 2035.

Европска асоцијација аутомобилских снабдјевача, затражила је од  PwC Strategy& конструкцију о утицају постепеног укидања мотора с унутрашњим сагоријевањем до 2035. Ова консултантска компанија је анализирала три сценарија: један с мјешовитим технологијама, затим чисти ЕВ приступ који предлаже „Фит фор 55“ пакет, и на крају екстремно повећање броја електричних аутомобила. „Фит фор 55“ пакет представља скуп предлога за ревизију и ажурирање законодавства ЕУ како би се постигло смањење емисије угљеника за 55 одсто до 2030. године.

По сва три сценарија, тржишни удио електричних аутомобила би достигао више од 50 одсто, изнад 80 одсто или близу 100 одсто до 2030. Почевши од чисто „електричног“ приступа, PvC  је израчунао да би 501.000 радних мјеста постало сувишно.

Када би Европска унија почела да производи батерије, регион би могао да добије нових 226.000 нових послова. Међутим, то и даље значи да ће 275.000 радних мјеста бити изгубљено заувијек до 2040. CLEPA  подсјећа да могућност производње батерије није сигурна и да би захтјевала нове играче, што значи да би садашњи добављачи, који нису успјели да направе нешто корисно за електричне аутомобиле, вјероватно пропали.

Да би се то избјегло, CLEPA сугерише да би ЕУ требало да усвоји приступ мјешовите технологије с обновљивим горивима. Ако се то деси, асоцијација тврди да би Европа смањила емисију угљеника за до 50 одсто до 2030., без губљења превише радних мјеста у оквиру овог процеса.

Такође, ако планови остану овакви какви су, CLEPA  сматра да ће више од 70 одсто од споменуте 501.000 радних мјеста (359.000) нестати у року од пет година, од 2030. до 2035.

Мада се употреба обновљивих горива чинила прихватљивом прије неколико година, тренутни проблем је што су купци аутомобила вољни да чекају. Ко ће да ризикује куповину аутомобила с мотором с унутрашњим сагоревањем, знајући да ће они бити забрањени? Много је сигурније кладити се на електричне аутомобиле, што многи показатељи показују.

Осим ако ови купци нису они који се плаше да ће изгубити посао, CLEPA -ин апел неће много тога промијенити. Можда чак неће утицати ни на оне којима је радно мјесто у питању, јер куповина аутомобила који није ЕВ може представљати двоструки ризик.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана