Електричне аутомобиле са изгорјелог брода потапају због безбједности

GS
Foto: Printscreen

Када је крајем јула избио пожар на броду који је превозио аутомобиле, у јавност је процурила информација да је међу 3.000 возила око 500 електричних. Многи су одмах посумњали да је пожар изазвао електрични аутомобил.

На крају, то није доказано, али се још једном показало зашто ће систем транспорта морати да прође темељну ревизију у погледу безбедности и заштите од пожара. Довољно је рећи да је пожар у електричном аутомобилу знатно теже угасити него у возилу на конвенционални погон, а када се то догоди на броду, ствари се још више компликују.

То показује и снимак истовара возила са брода Фремантле Хајвеј. "Спашено" је око 1.000 аутомобила, међу којима и много електричних. Видео који приказује истовар електричног Мерцедеса ЕQЕ јасно показује то, као и колики је опрез потребан код електричних возила која су захвац́ена пожаром.

Ова возила су из предострожности по слетању потопљена у контејнер напуњен водом, а све како би се "охладили" аутомобил и његове електричне компоненте.


Наиме, забиљежени су случајеви да се на наизглед "угашеном" електричном аутомобилу поново може разбуктати пожар. Ово потврђује и снимак. Дјелимично изгорели Мерцедес изгледа као да је ватра на њему угашена, али када је потопљен у воду, почела је да се диже пара, што изазива сумњу.

Према неким подацима, за гашење литијум-јонских батерија на електричном аутомобилу Теслиног калибра потребно је више од 160.000 литара воде, преноси Б92

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана