Двије грешке сви праве зими у чишћењу кола и тако их оштећују

Nezavisne
Foto: pixabay

Током хладних зимских дана, возачи муку муче са чишћењем снијега и леда са свог четвороточкаша. Понекад се ситуација додатно закомпликује, па, рецимо, заледи брава, али за све постоји рјешење.

Прије него што поломите справицу за стругање леда са стакла, застаните на тренутак. Упалите ауто, укључите гријање и усмјерите га ка ветробрану. Не само што ће вам унутрашњост аутомобила бити топла, већ ћете на овај начин и лакше скинути лед са стакла.
Како да стакло на колима не заледи

Друга опција је да у бочицу са распршивачем сипате децилитар 70-процентног алкохола, пет капи детерџента за судове и четири децилитра топле (не вреле) воде.

Ако се деси да вам је заледила брава и не можете да уђете у ауто, све што вам је потребно највјероватније већ имате при руци - средство за дезинфекцију руку. Пошто алкохол има нижу тачку отапања него вода, ово ће помоћи да отопите лед са браве, једноставно је намажите овим средством.
Загријавање кола зими да ли уништава мотор

Када је ријеч о уклањању снијега са крова и хаубе, водите рачуна да за то користите искључиво пластичне "алате" јер други материјали лако могу да изгребу ваш аутомобил.
Избјегавајте врућу воду и со

На интернету се могу наћи многа брза рјешења за разне зимске проблеме са колима, а често се помињу врућа вода и со - али, стручњаци кажу да би требало да избјегавате обоје.

Уколико врућу воду сипате на вјетробранско стакло, ризикујете да пукне због нагле промјене температуре. А осим тога, уколико је напољу много хладно, та врућа вода може лако да се претвори у још један слој леда.

Ни употреба соли на аутомобилу није препоручљива јер може да оштети метал и фарбу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана