Добре и лоше стране куповине с аутомобилског отпада

Агенције
Добре и лоше стране куповине с аутомобилског отпада

Ове ствари морате знате прије него што потражите полован дио на аутомобилском отпаду.

Аутомобилски отпад добро је мјесто за куповину дијелова аутомобила, али прије него што дођете на њега и одлучите купити неки дио, требате знати све добре и лоше стране. Страница Ауто Гуру издвојила је све чега морате бити свјесни прије него што кренете у потрагу за половним дијеловима аутомобила на аутомобилском отпаду.

Добре стране



Цијена

Дијелови који се могу купити на отпаду често су најповољнији који се могу наћи. Ако имате старији аутомобил с поквареним дијелом, ово је право мјесто за вас, а дио који вам недостаје коштат ће вас пуно јефтиније него да купујете нов.

Ријетки дијелови

Овакви отпади садрже разне врсте возила па и дијелове за њих. Ако вам је тешко наћи дио за ауто зато што је он стар или зато што није пуно таквих аутомобила произведено, велика је вјероватност да ће се такав дио наћи на отпаду.

Допринос очувању животне средине

Ако на отпаду нађете дио аутомобила који вам треба, на неки начин сте придонијели очувању животне средине јер сте тако смањили потражњу за тим дијелом. Самим тим, он се мање производи па је загађење које настаје у том процесу за нијансу мање, али сваки грам угљиковог диоксида мање јако је значајан.

Мање очувани дијелови за краткорочне поправке

Отпади су савршени за налажење јефтиних, а очуваних дијелова, али ту су и мање очувани дијелови који ће вам бити од помоћи ако вам је потребно само да их замијените како бисте могли одвући аутомобил аутомеханичару да бисте их након тога бацили.

Лоше стране



Непозната хисторија

Куповина дијелова на отпаду је ризична због непознавања хисторије дијела који се купује. Понекад ће на отпаду постојати информација о томе колико је километара прешло возило када је довезено, али то за неке дијелове уопће није важно.

Гаранција

На неким отпадима добит ћете гаранцију, а неки вам је неће дати. Свакако не требате очекивати да ће вам дио који тамо купите трајати дуже од неколико мјесеци.

Самопослуживање

На великом броју отпада све морате урадити сами. На неким од њих аутомобили чак нису ни растављени на дијелове па морате сами наћи одговарајући модел и лоцирати, својим алатом извадити дио који вам треба. Након тога дио носите на увид па тек онда сазнајете његову цијену. Ипак, не функционишу сви аутомобилски отпади исто па ћете негдје наћи и већ извађене дијелове.

Ово није баш најлакши начин за куповину аутодијелова

Многи отпади немају страницу на којој можете видјети који су дијелови за које аутомобиле доступни и колико би могли коштати. Ако хоћете ове информације, треба их позвати и често чекате да пронађу у свом систему или на самом отпаду дио за који сте питали, а то зна потрајати чак и ако се искључи могућност неспоразума, то јест да нисте добро објаснили раднику што вам тачно треба.

Механичар можда неће хтјети намјестити дио који сте купили на отпаду

Због недостатка одговорности, гаранције и осигурања, можда нећете моћи вратити дио који сте купили ако га ваш аутомеханичар не успије намјестити јер не одговара вашем возилу. Ако га успије намјестити па се испостави да он откаже, ко је у том случају одговоран? Ви сте механичару донијели полован дио који сте купили на отпаду, потпуно свјесни да је полован, али аутомеханичари су свјесни да купци често окриве њих па вас не треба чудити што ће вам велики број мајстора одбити намјестити дио који сте купили на отпаду. Механичари најчешће и сами имају резервне дијелове чије поријекло знају и који често долазе с гаранцијом па ће вам понудити оно што мисле да је најбоље, преноси klix.ba.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана