Дизелаши се чешће запале на путу од бензинаца, шта никако не радити када се аутомобил прегрије

ГС
Foto: Илустрација

Када су високе температуре готово да нема дана да не плане неки аутомобил, а било је случајева да изгоре и аутобуси.

Зашто долази до прегријавања, шта је најчешћи узрок пожара и шта је важно да знамо како приликом подизања хаубе не бисмо направили још већу хаварију и повриједили себе или некога ко се ту затекао?

Аутомобилиста Милош Бркић каже за РТС да се пожари на возилу најчешће дешавају на отвореном путу код нових дизел аутомобила који имају ДПФ филтер.

"Када се свакодневно вози по граду, аутомобил не упали регенерацију тог филтера, а када се изађе на отворени пут, када је спољна температура висока и када ради клима, тај филтер почне регенерацију, температура достигне вредност између 600 и 700 степени, и ако је из мотора негде цурило уље, аутомобил се лако запали и тако долази до пожара", рекао је Бркић.

Препорука возачима, истиче, јесте да прије него што крену на пут ураде регенарацију ДПФ филтера, да провјере расхладну течност, све врсте уља и моторно и кочионо, инсталације од вентилатора...

Код старијих аутомобила дешава се да дође до топљења инсталација код вентилатора хладњака који хлади мотор, и тако дође до пожара, каже Бркић.

Међутим, уколико се уради добра превентива и уколико возило прегледа и механичар и електричар, истиче Бркић, ризик од пожара се смањује на минимум и не би требало да дође до нежељених посљедица.

Према његовим ријечима, у посљедњих мјесец дана изгорјело је много више дизелаша него бензинаца.

"Новији дизелаши имају изолацију, то је неки филц због којег, када се натопи уљем које негде цури, и када аутомобил уђе у фазу регенариције ДПФ филтера, аутомобил се брзо запали", указао је Бркић. 

Уколико дође до пожара, каже Бркић, не би требало отварати хаубу, јер када се она отвори долази више ваздуха и пламен се брже разгоријева.

Зато је потребно имати апарат С2 за гашење пожара који је довољан да се спријечи штета на скоро 80 одсто дијелова испод хаубе. 

Већина аутомобила, каже, има С1 апарат и са њим није могуће угасити ни најмањи пожар.

"Уколико имате С2 апарат, покушајте брзо да угасите пожар и то је једини начин да сачувате 70 до 80 одсто делова испод аутомобила", рекао је Бркић. 

Када су високе температуре готово да нема дана да не плане неки аутомобил, а било је случајева да изгоре и аутобуси.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана