Дачија представила модел Spring Electric, биће најјефтинији електрични модел у Европи

ГС
Дачија представила модел Spring Electric, биће најјефтинији електрични модел у Европи

Румунска компанија Дачија проширила је понуду својих модела у Европи представљањем свог првог електричног модела, а то је Spring Electric.

Spring Electric није само још један градски аутомобил, него је Дачијин први електрични модел.

Дизајн је препознатљив онима који су видјели Рено City K-Ze намијењен кинеском тржишту, који је у продаји од 2019. године. Изглед и погон су углавном исти, али је Дачија направила неколико промјена као што су предња решетка и свјетла. Наравно, умјесто Реноовог, сада је ту Дачијин лого.

Очекује се да ће Дачијин електрични модел бити јефтин, вјероватно најјефтинији на тржишту електричних модела, а у Кини се Рено K-Ze продаје за мање од 9.000 долара.

Ниска цијена ће утицати на опрему, модел ће имати електричне подизаче прозора и закључавање, као и мали 3,5-инчни екран у кластеру. 
Клима уређај је додатна опрема, као и резервна гума. Опционо ће бити могуће добити и мултимедијални систем са 7,0-инчним екраном осјетљивим на додир с подршком Apple CarPlay и Android Auto система. 
Екран може приказивати и опциону навигацију, као и оно што снима камера за помоћ при паркирању. Такође, опционо су доступни и паркинг сензори.

Са сигурносне стране, Дачијин електрични модел је импресивнији. Опремљен је великим бројем зрачних јастука, као и системом контроле пријањања и стабилности. 
Стандардна су и аутоматска свјетла, као и аутоматска кочница која користи радарски систем, детектује вјероватни судар, упозорава возача и активира кочнице уколико он не реагује. То је импресивна опрема за најјефтинији електрични аутомобил у Европи.

Spring Electric покреће електрични мотор који испоручује 44 КС, а упарен је са 26,8 кWh батеријом. Домет износи 225 км, а одабиром Eco мода се добија 10 посто више домета. 
То се постиже смањењем снаге мотора на 31 КС и ограничењем максималне брзине на 100 км/х, која је тек нешто нижа од максималне која износи 125 км/х. Основни 220 волтни кућни пуњач је стандардан, али су опције Wallbox и DC пуњач. Батерија се може напунити до 80 посто капацитета за мање од једног сата кориштењем 30 кW терминала.

Дациа ће почети примати наруџбе на прољеће, а у понуди ће бити двије варијанте, једна за пет путника, а друга ће бити теретна без стражњег сједишта. Цијене ће бити објављене накнадно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана