Да ли су половне премијум гуме боље од јефтиних нових

GS
Foto: Forbes

Неки возачи ће радије возити дуже на постојећим гумама, а има и оних који бирају јефтиније, често анонимне произвођаче којих је све више на тржишту.

У посљедње вријеме све је више људи који покушавају да пронађу добру половну гуму. Ако размишљате о овој посљедњој опцији, или ако возите на похабаним премијум гумама, обавезно погледајте видео испод у коме стручњак за гуме провјерава управо ову тезу.

Џонатан Бенсон је тзв. "гуру за гуме", а сада је одлучио да упореди Michelin CrossClimate 2 пнеуматике са новим. Он је упоредио хваљене Michelin гуме за сва годишња доба са знатно јефтинијим и врло солидним пнеуматицима Томкет Allyear, испорученим директно из продавнице.

Такође, тест је поновљен са новим Michelin гумама и коришћеним гумама Томкет.

Истовремено, одлучио је да нове Michelin гуме тримује, односно да са њих скине 2,2 mm површинског слоја како би симулирао истрошену гуму. Поставио их је на аутомобил и са њима прешао око 4000 км.

Исти поступак је поновио и са новим гумама.

Тест је показао да се коришћене Michelin гуме боље понашају од нових Томкет гума на снијегу. Тестни Голф је био неколико секунди бржи на стази, док је мокра подлога окренула снагу у корист нових гума, али са много несигурнијим осјећајем вожње у јефтинијим гумама Томкет.

На сувом, очекивано, Michelin гуме су биле знатно боље, а посебно су се добро показале на тесту зауставног пута.

Из теста се лако може закључити да премијум гуме задржавају својства нових гума кроз хабање и да су генерално бољи избор од нових нискобуџетних гума. Наравно, треба имати у виду старост гуме, као и законски дозвољену минималну дубину шаре, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана