Црна кутија и алкотест стижу у аутомобиле у Европи?

Агенције
Црна кутија и алкотест стижу у аутомобиле у Европи?

Званичници задужени за безбједност аутомобила у Европској унији су начелно договорили које ће технологије бити обавезне од 2022. године.

Листа је прилично дуга, али не треба се прерано узбуђивати јер се засад ради само о начелном договору те би могли проћи мјесеци прије него што Европски парламент и Савјет званично одобре нове мјере. Такође, Европски парламент неће моћи разматрати нова предложена правила све до избора који се одржавају у мају.

Ипак, неки приједлози су заиста значајни и могли би да буду обавезни за сва нова возила која ће се продавати у Европској унији од 2022. године, а међу њима су систем кочења у хитним ситуацијама (аутомобили, комби возила), алкотест (аутомобили, комби возила, камиони, аутобуси), црна кутија (аутомобили, комби возила, камиони, аутобуси) те лимитер брзине (аутомобили, комби возила, камиони, аутобуси).

Алкотест ће се користити за анализу даха возача, а ако се установи више промила од дозвољеног, систем ће онемогућити покретање мотора.

Црна кутија је позната из свијета авиона, то је уређај који биљежи податке попут брзине и статуса система у тренутку судара те на тај начин помаже истражитељима да установе узрок несреће. Биљежила би се брзина, позиција, кочење и слично у тренутку несреће, али то не значи да ће се пратити сваки тренутак кориштења возила.

Лимитер брзине би се користио за спречавање повећања брзине изнад ограничења, а функционисао би помоћу SPS-а те система који би путем камера препознавао ограничења брзине на путу. Систем би се могао заобићи привремено за потребе претицања, али би се и могао потпуно угасити притиском на дугме.

(Клиџ.ба)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана