Цијена возила Тесле мања за 20 посто, индиција да је Маск притјеран уз зид

ГС
Цијена возила Тесле мања за 20 посто, индиција да је Маск притјеран уз зид

Тесла, лидер у производњи електричних возила снизио је цијене неке од својих возила, укључујући моделе Y SUV и Модел 3 за до 20 посто у САД и Европи.

Иако су аутомобили и даље релативно скупи, то је велики пад на премиум цијенама. И то је знак да је Тесла у одбрамбеном режиму након мјесеци постепеног раста цијена својих возила.

Пад цијена долази након што је компанија пропустила тржишне процјене за испоруке прошле године усред економске кризе која је избрисала њену тржишну капитализацију са више од 1 билион долара на мање од 400 милијарди долара.

И иако је Маск раније говорио о томе да Тесле учини приступачнијим, вјероватније је да су га натјерале околности.

Откако је преузео Твитер, Маск је све више користио платформу да јасно стави до знања да није задовољан начином на који Фед спроводи агресивно повећање каматних стопа како би инфлацију вратио на циљ од 2 посто.

У новембру је милијардер твитовао да "Фед мора одмах смањити каматне стопе" због забринутости да "масовно повећавају вјероватноћу озбиљне рецесије".

Растуће каматне стопе утицале су на Теслу.

Инвеститори су продали своје акције из истих разлога због којих су акције у технологији углавном пале спекулативне компаније које се кладе на будућност тренутно су мање привлачне инвеститорима него акције сигурних уточишта попут робе.

То је покренуло преиспитивање да ли Тесла треба да буде посматрана као нормална аутомобилска компанија или технолошка компанија, при чему ова потоња традиционално ужива значајне додатке на обећању иновације која потреса индустрију.

Повећање каматних стопа такође је повећало трошкове финансирања куповине Тесле, што отежава потрошачима који су већ погођени инфлацијом.

Као одговор на твитер тему о потрошачима који су узели кредите прије него што су каматне стопе ступиле на снагу - и сада се суочавају са већим отплатама, Маск је твитовао да би то потенцијално могло изазвати "највећу финансијску кризу икада", преноси Кликс.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана