Чекање на нову Тојоту Тундру и до 18 мјесеци

ГС
Foto: скриншот

Доста пута смо писали како је Тојота покорила готово сваку категорију у којој се такмичи на америчком тлу.

У оним ријетким случајевима гдје и није бестселер, обично чува вицешампионску позицију, па није изненађење што многи сматрају овај јапански бренд као домаћу фирму у Америци. Али, једна категорија гдје највећи свјетски произвођач никако не успјева да се пробије у врх, јесте она са пикап камионетима већих димензија.

Модел Тундра је генерално хваљен по свом квалитету и препродајној вриједности, али истовремено и критикован да не може да обави послове за које је направљен, у једнакој мјери као Ford, Chevrolet/GMC  Форд, и Ram.

Само 109.203 Тундре је испоручено током прошле године, или чак осам пута мање него количине у којој је Ford продао свог великана F Серије.

Али испред нас је потпуно нови модел, по први пут послије четранест година и ако се по јутру дан познаје имаће веома позитивну будућост.

Тоjота је пензионисала провјерене атмосферске бензинце са шест и осам цилиндара, па се нова Тундра може наручити само са 3,4-литарским турбобензинцем у конфигурацији са шест цилиндара. Када је у погонском склопу имплементиран електрични мотор, може се наручити у верзијама са 389 и 437 "коња", а снага се преноси на задње или опционо на сва четири точка, преко новог десетостепеног аутоматског мијењача.

 

Она зависи од географског положаја, а како је Тексас највеће тржиште за пикап камионете, његови купци ће први добити прилику да потроше свој новац. Са друге стране, власник једног изложбено-продајног салона у јужном дијелу Калифорније је недавно изјавио за CarsDirect да његове муштерије морају да чекају до прољећа 2023. године прије него што им наручени примјерак буде испоручен. На све то треба додати и податак да је компанија подигла почетну цијену за 1.925 долара на чак 35.950 "зелембаћа".

Наравно, само једна фабрика није једини разлог за овакав проблем. Тоjота се нашла у релативно доброј позицији када је несташица компјутерских чипова наступила пошто је имала солидну залиху, али се временом суочила са истим проблемом као и остатак аутомобилске индустрије.

Неке компаније као што су Schevrolet и Ram су чак елиминисале одређену опрему која захтјева чипове, док је Ford одбио да уради тако нешто из страха да би на тај начин оштетио свој углед и репутацију међу произвођачима комерцијалних возила.

Било како било, пред Тоjотом је велики проблем, али не сумњамо да ће пронаћи солуцију. Ако ништа друго, мањи број произведених јединица ће само подићи цијене оних примјерака који су у изложбено-продајним салонима, а на тај начин се азијској фирми смјеши и већи профит. Наравно, највећу "казну" таквог начина пословања ће, као и обично, платити потенцијални купци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана