BMW продао милионити елeктрични аутомобил

Tanjug
Foto: Pixabay

БЕРЛИН- Њемачка аутомобилска компанија БМW објавила је данас да је продала милионито електрично возило (ЕВ) и да планира да до 2025. достигне цифру од два милиона продатих чисто електричних аутомобила.

Око 70 процената до сада продатих ЕВ били су хибриди, изјавио је члан Управног одбора БМW-а Петер Нота на округлом столу са новинарима, додајући да компанија вјерује да ће хибридни модели и даље играти важну улогу, посебно за купце којима пуњачи нису широко доступни, преноси Ројтерс.

Даља модернизација аутомобила на фосилна горива је важан корак ка томе да индустрија постане одрживија, рекао је он додајући да се тек „тада може направити разноврсност базе купаца".

Ова компанија има за циљ да најмање 50 посто њене глобалне продаје чине потпуно електрична возила до 2030. године, али је више пута упозорила да је недостатак инфраструктуре за пуњење главна препрека бржем преласку потрошача на ЕВ.

Продаја БМW-а у новембру је била нешто мања од прошлогодишњег нивоа, рекао је Нота, подсјетивши на проблем ограничених испорука услед недостатка чипова. БМW, међутим, чврсти вјерује да ће остварити апсолутни раст прихода у односу на прошлу годину, додао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана