BMW показао ријетке моделе Серије 7, међу њима и примјерак с В16 мотором

GS
Foto: BMW

BMW је отворио врата свог архива те је показао три веома посебна и невјероватно ријетка примјерка Серије 7. Ријеч је о аутомобилима који комбинују брзину у луксуз у један веома привлачан "пакет"

Први аутомобил у фокусу је BMW 745и генерације Е23 из осамдесетих година прошлог вијека. Био је ексклузиван за јужноафричко тржиште, а њемачка компанија је произвела свега 192 примјерка. Поред тога, примјерак на фотографијама је само један од 14 са мануелним мјењачем.

Испод хаубе се налази BMW-ov М88 3,5-литарски редни шестак који развија 290 КС, а његова нешто слабија верзија је покретала славни М1.

Прије него је ушао у BMW-ovu колекцију, претходни власник је додао М ознаке на решетку хладњака и назад, а запосленици архива су одлучили да их задрже на возилу.

Показана је још једна заиста уникатна машина која је припадала BMW-ovom инжењеру који је радио на моторима. Он је убацио мотор С38Б38 из модела М5 генерације Е34, а запремина је повећана с 3,8 на 3,9 литара. Резултат је повећање снаге на 390 КС, а занимљиво је то што се у претинцу налази факс машина.

Дио колекције је трећа уникатна Серија 7, највише "дивља" од свих поменутих. BMW ову "звијер" назива "златна рибица" због шкрга/решетки на стражњим блатобранима. Испод хаубе је 6,7-литарски В16 мотор који развија 408 КС. Мотор је направљен пресијецањем два М70 В12 мотора, тако да су заправо направљена два В8 мотора од њих, који су потом састављени.

Креирање овог огромног мотора је значило да неће бити довољно мјеста у моторном простору за систем хлађења, а управо ту на сцену ступају поменуте решетке које усмјеравају ваздух у хладњаке. Масивни отвор се протеже између стражњих свјетала, но и то значи да у пртљажнику нема мјеста.

Најновија генерација Серије 7 дебитовала је за моделску годину 2022. Електрични и7 се такођер придружује понуди, а ту је и BMW и7 М70 xDrive са 650 КС и дометом од 475 километара, преноси Кликс

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана