Аутомобил који се може трансформисати у мали авион добио је "зелено свјетло" у Словачкој.

Кликс
Аутомобил који се може трансформисати у мали авион добио је "зелено свјетло" у Словачкој.

Компанија Клајн Висион, која је произвела АирКар, саопштила је да је аутомобил обавио 70 сати ригорозних тестирања у лету, укључујући 200 полијетања и слијетања. Развој летећег аутомобила је завршен те испуњава све стандардне Европске агенције за сигурност авијације (ЕАСА).

"Изазовни тестни летови су подразумијевали дуге летове и маневре те су показали запањујућу статичку и динамичку стабилност у авионском моду", саопштено је из помоенуте компаније.

АирКар покреће БМW-ов 1,6-литарски мотор који користи "гориво доступно на свакој бензинској пумпи".

Може летјети на висини до 5.500 метара, а за трансформацију из аутомобилског у авионски мод су потребне двије минуте и 15 секунди. Крила и реп се аутоматски склапају у случају уличне вожње.

За управљање АирКаром је потребна пилотска дозвола, а из компаније се надају да ће продаја почети за мање од 12 мјесеци.

У јуну је АирКар обавио 35-минути тестни лет између аеродрома у Нитри и Братислави у Словачкој. Након слијетања, АирКар се наставио кретати градским улицама у аутомобилском моду.

"АирКар отвара врата масовној производњи ефикасних летећих аутомобила. Ово је коначна и званична потврда наше способности да промијенимо путовања заувијек", изјавио је изумитељ АирКара Стефан Клајн.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана