Ауто-индустрија добија новог гиганта

Agencije
Ауто-индустрија добија новог гиганта

Послије неуспјеха да се удружи са француским "Реноом", аутомобилска група која обухвата "Фијат" и "Крајслер" започела је преговоре за спајање с другим француским гигантом, "Пежоом ПСА" који у свом крилу већ има такве марке као што су "Ситроен" и "Опел".

Двије куће већ су објавиле заједничко саопштење у коме се, између осталог, истиче да неће бити затварања фабрика, што је од великог значаја и за Србију, имајући у виду сарадњу Србије са италијанским конструктором.

Ако ови преговори уроде плодом, као што се наговјештава у добро информисаним круговима у Паризу, нова група била би "тешка" чак 50 милијарди евра, што је за двадесет милијарди више од пропалог "вјенчања" са "Реноом".

На тај начин, "Пежо-Фијат-Крајслер" би био четврти произвођач аутомобила на свијету, иза "Фолксвагена", "Тојоте" и "Рено-Нисан-Мицубишија" са капацитетом од 8,7 милиона возила годишње. Обухватала би марке "Алфа Ромео", "Воксол", "ДС", "Доџ" "Крајслер", "Ланча", "Масерати", "Опел", "Пежо", "Ситроен", "Фијат" и "Цип"!

Нова фирма имала би годишњи обрт од чак близу 185 милијарди евра. Преговори су отишли толико далеко да је већ саопштено да би садашњи генерални директор ПСА Карлос Таварес стао и на чело нове групације, док је први човек "Фијат-Крајслера" Џон Елкан и представник фамилије Ањели наводно виђен за предсједника Одбора директора. Постигнута је и сагласност да сједиште новог концерна буде у - Холандији.

Италијани рачунају на Таваресов пословни став да треба увећати империју, што је илустровано и припајањем "Опела" 2017. године. "Фијат" је прошле године остварио приход од 3,6 милијарди евра с увећањем од 3,5 одсто у односу на годину пре тога, док је "Пежо" забележио рекордно увећање од чак 47 одсто у износу од 2,83 милијарде. У Француској подсећају на Таваресове речи да је отворен за сваку опцију која доноси профит.

Из угла Италијана, ово спајање је добро и због развоја електричних аутомобила, гдје касне за Французима. "Фијату", који у Србији производи свој модел "500 л" и који се у Европи углавном ослања на различите моделе верзије "500", потребно је и проширење понуде у другим моделима, сегментима и класама, сматрају аналитичари који прате могуће спајање двије аутомобилске куће. Зато би ово спајање довело до појачане понуде. С друге стране, "Пежоу" би се отворило америчко тржиште.

Берзе су добро примиле ову вијест. Акције "Фијат Крајслера" су скочиле за 8,61 одсто а групе "Пежо ПСА" за 7,58, док су "Реноове" изгубиле четири одсто вриједности.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана