Ауди преко Заубера улази у Формулу 1

Танјуг
Ауди преко Заубера улази у Формулу 1

БЕРЛИН - Немачки произвођач аутомобила Ауди купио је мањински пакет деоница Заубер групе, саопштила је данас швајцарска компанија. "Заубер група са поносом објављује да је, према плановима из октобра прошле године, Ауди стекао мањински удео у Заубер групи.

. Ово је важна прекретница на путу уласка Аудија у Формулу 1, који је планиран за 2026, у којем ће Заубер група бити стратешки партнер немачког бренда", саопштено је из Заубера.

Ауди је у августу прошле године најавио да ће ући у Ф1 2026. године.

Тада је објављено да ће од 2026. на снагу ступити нова техничка правила, према којима ће болиди бити једнако снажни, али штедљивији и еколошки прихватљивији, јер ће њихова емисија угљен диоксида бити сведена на нулу. Ауди ће од 2026. ући у Ф1 са својом фабричком екипом, за коју мотор развија Фолксваген, а конструкција болида је поверена Зауберу.

Њемачки медији наводе да ће Ауди постепено куповати пакете деоница Заубера, док не буде имао 75 одсто у свом власништву. Заубер је у свету аутомобилизма од 1970. године, а 1993. је ушап у шампионат Ф1. Швајцарска компанија је од 2006. до 2009. године сарађивала са БМВ-ом, а 2008. Пољак Роберт Кубица је донио једину побједу у историји Зауберу на Великој награди Канаде. Зауберови болиди се од 2018. такмиче под именом Алфа Ромео рејсинг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана