Ауди 80 Кватро из 1983. године испод хаубе "крије" 610 КС

ГС
Foto: Илустрација

Класични аутомобили увијек привлаче пажњу, без обзира да ли су у оригиналном или модифицираном стању, а међу њима је свакако и један Ауди 80 из Велике Британије.

На неки начин је Ауди 80 још увијек жив јер модерни А4 наставља користити интерну номенклатуру коју је започео први 80 (Б1) модел тако да најновији компактни модел њемачке компаније носи кодно име Б9. Генерација Б2 је дебитовала у септембру 1978. године те је касније постала један од најпродаванијих Аудијевих модела у историји. Током осмогодишњег периода је продано више од 1,68 милиона примјерака.

Чак и најснажнији мотори с којима се нудио Ауди 80 (Б2) нису били ни близу онога што се дана сматра снажним мотором. Са својим Кватро погоном на сва четири точка, модел је ипак солидна платформа за значајне модификације и екстремна побољшања. Један заиста посебан модел Аудија 80 налази се у Великој Британији.

"Скромни" седан је произведен 1983. године те је сада поново регистрован како би се могао возити у Великој Британији наредне године. Фабрику је напустио с 2,2-литарским петоцилиндричним атмосферским мотором који је развијао 136 КС те је имао погон на сва четири точка. Међутим, од када је изашао из радионице компаније Paul's Classic Car Restaurations, овај аутомобил испоручује чак 610 КС.

Захваљујући модификацијама, ово је један од најснажнијих примјерака Б2 генерације. Испод хаубе се сада налази петоцилиндрични С2 мотор упарен с мјењачем из Аудија 200 са америчким спецификацијама. Изненађујуће је то што су многе компоненте и даље фабричке.

Власник тврди да његов аутомобил има исти омјер тежине и снаге као и Пагани Зонда, што је импресивно достигнуће. Осим тога, седан има и неке карактеристике које се сматрају напредним за аутомобил стар готово 40 година, а оне укључују електричне подизаче прозора, електрично подешавање предњих сједишта и слично.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана