Астон Мартин представио концепт DBR22

ГС
Астон Мартин представио концепт DBR22

Астон Мартин је представио још један спедстер, а то је овог пута концепт.

Ријеч је о концепту ДБР22 који има циљ да демонстрира најновију технологију компаније Астон Мартин и њеног одјела q бy Астон Мартин.

ДБР22 Цонцепт је инспирисан тркаћим наслијеђем, прецизније, одаје почаст моделу DBZS из 1952 и DBR1 с којим су Kарол Шелбy и Рој Салвадори 1959. године побиједили на утрци 24 сата Ле Манса.

Дизајнери су радећи на каросерији жељели минимизирати број панела како би добили "мишићавији" изглед. Решетка хладњака има нови карбонски дизајн с по двије двије вертикалне љетвице на обје стране које пресијеца хоризонтална летвица, а овај дизајн је инспирисан поменутим тркаћим аутомобилима.

Но, DBR22 није само фокусиран на прошлост, јер су у његовом креирању кориштени напредни процеси, технологија и материјали, а тиме је модернизована "тркачка крвна лоза" и створен нови педигре.

Врхунска технологија подразумијева и начин на који спеедстер "управља" зраком око себе, од његових танких бочних држача ретровизора до перфориране плоче испод свјетала која омогућава врућем зраку да изађе на стражњи дио аутомобила, а то је у комбинацији с дифузором како би се створио доњнфорце.

Такође, Астон Мартин је први пут користио ZD принтер за израду дијелова који чине стражњи подоквир. Кориштен је алуминиј који је омогућио значајно смањење тежине без негативног утјецаја на крутост.

Концепт покреће 5,2-литарски тњин-турбо B12 мотор који развија 705 КС и 753 Нм обртног момента, а упарен је са осмостепеним аутоматским мјењачем. Такође, посједује и торљуе-схапинг систем за оптимизацију испоруке снаге на цесту.

За убрзање од 0 до 100 је потребно мање од четири секунде, док максимална брзина износи 319 км/х. Из Астон Мартина тврде да је DBR22 звијер на стази.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана