AMG-Mercedes 190 E 2.5-16 Evolution II иде на аукцију

GS
Foto: AMG-Mercedes 190 E 2.5-16 Evolution II

AMG-Mercedes 190 E 2.5-16 Evolution II је истински тркаћи аутомобил с богатом историјом, а сада ће један примјерак добити новог власника након аукције заказане за 20. мај.

Ријеч је о аутомобилу произведеном 1992. године за ДТМ шампионат, који је у сјајном стању.

Тркаћа прича модела Мерцедес 190 Е почиње раних осамдесетих у Групи Б, гдје га је њемачка компанија планирана користити. Када је то постало преопасно, због чега је ФИА укинула категорију, Мерцедес је такође окончао своје мотоспорт амбиције у случају овог аутомобила.
Међутим, иако је пројект званично укинут, група инжињера је наставила развијати тркаћу верзију аутомобила. Допуштено им је да раде на пројекту под кринком рада на верзији високих перформанси модела 190 Е намијењеној цести, која је касније кориштена у једнократној промоцији и то на утрци Nurburgring Race of Champions коју је освојио тада млади Аyртон Сена, преноси Кликс

Аутомобил се продавао добро како би се задовољили хомологацијски прописи за ФИА Групу 1, а 2,3-литарска верзија с Cosworthovim  мотором на којој су Мерцедесови инжењери и даље тихо радили завршила је у рукама АМГ-а који је у то још увијек био одвојен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана