Американци о тенку који користи и Војска Србије: “Уништава у лету”

Г.С.
Американци о тенку који користи и Војска Србије: “Уништава у лету”

Војни аналитичар америчког магазина Popular Mechanics Кајл Мизоками назвао је систем активне заштите Арена-М “моћном војном технологијом”.

Према његовим ријечима, систем омогућава да се у служби задрже возила која су већ дуго у саставу наоружања, без додавања додатних оклопа на њих.

Публикација је заснована на видео-репортажи руског Првог канала, у којој војник пуца из ручнога ракетног бацача РПГ-7 на тенк Т-72Б3. Противтенковска ракета лети право у труп тенка, али само неколико тренутака прије удара експлодира, јер доспијева у поље дејства пројектила-пресретача, преноси Russia Beyond.

“Ракета треба да уништи тенк, али умјесто тога тенк уништава ракету”, истиче аутор текста. Активна заштита функционише у тијесној повезаности са неколико кружно распоређених радара милиметарског опсега. Када детектују ракету, они прате њену путању. Ако се она налази на линији судара, систем аутоматски испаљује пројектил-пресретач из уређаја који се налази на куполи.

Систем је намијењен за неутрализацију претње од кумулативне муниције која је постала права ноћна мора свих тенкиста. Оваква муниција је једноставна за коришћење и веома ефикасна. Осим тога, она се стално усавршава, што старе тенкове чини рањивим, пише Мизоками.

Аналитичар додаје да ради заштите од противтенковских ракета многи конструктори просто ојачавају оклоп трупа. То има за посљедицу повећање оптерећења за погонски систем и носећи систем тенка. Совјетски конструктори предложили су алтернативу за неколико тона метала: систем активне заштите тежак само 1,4 тоне. Послије распада СССР-а ова технологија се даље развијала.

Експерт истиче да сопствене системе активне заштите постепено уводе многе земље свијета. Америчка војска је своје тенкове М1 Абрамс опремила израелским системима Trophy, али покушај да се систем постави на борбена возила пјешадије М2 Bradley нису успјели. На најновијем руском тенку Т-14 Армата примјењује се нови систем “Афганит”.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана