Американац објавио фотографије производње модела Југо из 1985. године

ГС
Foto: klix.ba

Шеф Портпаролске службе некадашње компаније Југо Америка и његов син посјетили су 1985. године фабрику Застава у бившој Југославији, а сада су јавно објављене и веома занимљиве фотографије.

Југо има своју амерички причу. Први пут је овај мали хечбек с ФИАТ-овом ДНК показан америчкој јавности у мају 1984. године, а популарност му је повећана након што се умијешао Малком Бриклин. Он је 1985. године стигао у САД и понудио Југо с основном цијеном од 3.990 долара и мотом "Свима је понекад потребан Југо", преноси Кликс.

У овој причи своје мјесто има и Дан Халперин, који је као петнаестогодишњак 1985. године у друштву свог оца Јонаса отпутовао на пословни пут у Југославију. Са собом је понио фотоапарат и направио мноштво фотографија, а сада је први пут јавно подијелио неке од њих. Ради се фотографијама које су досад виђене само у кругу његове породице. Његов отац је радио за Бриклина, који га је ангажовао за ПР послове у новом пословном подухвату под називом Југо Америка. Током љета те године су отац и син заједно с Бриклином и још неким сарадницима посјетили постројење фабрике Застава у Југославији, гдје је организована свечана церемонија поводом прве испоруке модела Југа у САД.

Јонас Халперин није био аутомобилски ПР гуру, већ је радио са суперзвијездама Џејмсом Дином, Киинтом Иствудом, Ширли МекЛејн, Полом Њуманом и другима, док је Бриклин био нешто попут шоумена те је помислио да би Халпериново искуство у Холивуду могло унаприједити продају модела Југо на америчком тлу.

"То је био једини пут да је мој отац имао везе с аутомобилима. Упознао је Малкома Бриклина седамдесетих када је он ангажовао ПР компанију за коју је отац радио. До осамдесетих, када га је Малком ангажовао да ради на пројекту Југо, мој отац је био неовисан", рекао је Халперин у разговору за motor1.com

Извоз аутомобила у САД је за фабрику Застава, а и цијелу Југославију, био огромна ствар. Тог љета су партнери из САД-а дочекани на црвеном тепиху, а Халперин је неке тренутке овјековјечио својим фотоапаратом док је обилазио фабрику и присуствовао церемонији. Такође, упознао је чари Београда, Загреба и Дубровника.

Ниједан ПР не може помоћи "лошем возилу", но Халперин је својим трудом помогао да Југо привуче пажњу у САД-у. Током 1986. године је продано нешто мање од 36.000 аутомобила, а тај број се повећао на више од 48.000 наредне године. Ипак, тада се све почело распадати због закона о емисији гасова, што је довело до краја бизниса.

Упркос распаду Југославије производња је настављена за нека друга тржишта. Посљедњи Заставин аутомобил је сишао с производне траке 2008. године.

Ипак, златне осамдесете су много обећавале за Заставу, а данас Југо чак и у САД-у ужива статус култног аутомобила.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана