Alfa Romeo "убија" још један модел

Agencije
Alfa Romeo "убија" још један модел

Италијански произвођач окончао је производњу спортског двосjеда 4C након шест година колико је овај модел био присутан на тржишту.

Alfa Romeo 4C и званично је престао да се производи, па ће потенцијалним купцима на располагању само бити аутомобили који се већ налазе у продајним салонима овог италијанског бренда. Примjера ради, процjењује се да је у Француској на лагеру остало још 20-ак ових возила.

Спортски двосjед, који је дебитовао 2013. у coupe верзији, а 2015. у Spider варијанти, по свему судећи није оправдао очекивања менаџемента. Иначе, 4C Coupe је још 2018. повучен са тржишта САД, а сада је окончана комплетна производња, како тог аутомобила, тако и верзије са отвореним кровом.

Подсjећамо, у тренутку када је након пет година Coupe повучен из САД, у тој земљи је продато свега 1.700 примjерака – у 2017. испоручено је 406, а у периоду јануар-мај 2018. свега 95 јединица - што је на крају запечатило судбину овог аутомобила у Сједињеним Државама.

Alfa Romeo 4C лансиран је 2013. са циљем да откине део колача од Porschea и његових модела Boxter и Cayman. Спортски двосjед има централно постављени 1.75 литарски четвороцилиндрични турбо бензински мотор који производи 240 кс и 350 Nm максималног обртног момента.

Снага се преноси на задње точкове помоћу шестобрзинског TCT мjењача који осим аутоматског имати и секвенцијални режим рада.

Када је 4C Coupe представљен, планирано је да се годишње направи 3.500 аутомобила, од чега је 1.000 било намjењено европском тржишту.

Укидање модела 4C потврђује недавне најаве да се Alfa Romeo одриче спортских аутомобила. Наиме, Алфа је одустала од најављених модела 8C и GTV који су били део петогодишњег плана представљеног 2018.

Ова два спортска модела је требало да се појаве на тржишту 2022. године, али су челници FCA одлучили да ограниче инвестиције у нове моделе. Алфа ће се у наредним годинама фокусирати на сегмент кросовера па ће ипак проширити своју породицу моделом Tonale.

За 2022. је планиран још један SUV, али у још нижој Б класи, вероватно оно што је најављивано као наследник угашеног поткомпактног аутомобила MiTo

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана