Акције Тесле порасле 7,0% на вијест о рекордној испоруци возила

Танјуг
Foto: Илустрација

Акције "Тесле" су на путу да први трговачки дан у 2022. години започну на највишем нивоу у посљедњих мјесец дана, након што је компанија објавила раније да је у четвртом кварталу испоручила знатно више електричних аутомобила него што је очекивано.

Акције највреднијег свјетског произвођача електричних возила су порасле за око 7,0 посто на 1.126,5 долара, на трговању прије званичног отварања Вол Стрита, јавља Ројтерс.

"Тесла" је у недјељу објавио да је у четвртом тромесечју прошле године испоручио 308.600 возила, што је изнад прогноза аналитичара, који су предвиђали количину од 263.026 аутомобила.

Ова америчка компанија се, као и друге у свијету, суочава с несташицом компоненти због ограничене понуде изазване глобалном логистичком кризом и затварањем фабрика усљед ковид пандемије. Међутим, "Тесла" је успио да превазиђе велики дио ових проблема репрограмирањем софтвера тако да користи чипове које је несташица мање погодила.

Закари Киркхорн, "Теслин" шеф финансија, изјавио је у октобру да је тешко предвидјети којим ће темпом компанија моћи да повећава производњу у својим новим фабрикама, у Тексасу и Немачкој.

Аналитичари очекују да ће нове фабрике бити покренуте почетком ове године, што ће допринијети повећању производње и ублажавању ограничене понуде на ауто тржишту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана