Србија на Роналдову Португалију, али прво побjеда против Швајцарске

ГС
Foto: Танјуг/АП

Србија се састаје 2. децембра у 20.00 часова са старим знанцима, репрезентацијом Швајцарске, а уколико "орлови" тријумфују биће други у Групи Г и у осмини финала Мундијала играће против селекције Португалије која је већ изборила пласман и то као прва из Групе Х.

Селекције Португалије и Србије одиграле су осам мечева. Португалија је била три пута боља, четири утакмице су одигране неријешеним резултатом, а Србија је остварила само један тријумф и то у директном окрушају за одлазак на Свјетско првенство 2022. године. 

Подсјећања ради, Србија је савладала Португалију 2:1 у квалификацијама за Мундијал 14. новембра 2021. године у Лисабону, док је резултат у Београду био неријешен 2:2. 

Поред Португалије, Бразил и Француска су остварили пласман у даљу фазу турнира и у трећем колу окренути су више ка расплетима у другим групама из којих ће им доћи селекције на мегдан. 

На овом Мундијалу предност на групни пласман има гол разлика у односу на међусобни дуел. 

Калкулације и процјене за наставак Мундијала 

У посљедњем колу Групе Х меч одлуке одиграће и репрезентације Гане и Уругваја. Гана је у другом колу савладала Јужну Кореју и уписала је прве бодове.

Гани је довољан и неријешен резултат за наставак такмичења на Мундијалу, док би Уругвај морао да побиједи уколико жели дуел са Бразилом. 

Десети дан Мундијала почиње утакмицама у Групи А, гдје се налазе Холандија, Еквадор, Сенегал и домаћин Катара.

У директном дуелу за даљи пласман играју Еквадор и Сенегал, Еквадор је у бољој позицији, довољан му је бод да би обезбиједио осмину финала.

Холандија има четири бода и састаје са Катаром, те је извјесно да ће завршити на првом мјесту Групе А, будући да Катар до сада није остварио позитиван резултат. 

Данас у 20.00 часова почиње расплет и у Групи Б. Иран и САД такође у директном дуелу одлучују ко ће у осмину финала. У другом сусрету ове групе састају се Енглеска и Велс.

У Групи Ц све репрезентације имају теоретску шансу за пласман у плеј-оф.  

Један од најзанимљивих дуела трећег кола одиграће се у између Пољске и Аргентине. Много је калкулација, али једно је сигурно - неријешен резултат неће бити довољан да се обе селекције домогну осмине финала. 

Наиме, Пољска је ближа циљу, након два одиграна кола прва је на табели са четири бода, док је Аргентина на нижој позицији са једним бодом мање.

Дакле, Саудијска Арабија има три бода и играће са посљедњепласираним Мексиком. Овај дуел ће умногоме одредити расплет дешавања у Групи Ц. 

Може се догодити да Пољска или Аргентина заиграју одмах у нокаут фази такмичења против првопласираног из Групе Д, браниоца титуле селекције Француске која је изборила пласман са првог мјеста. 

Аустралија и Данска у директном окрушају одлучиће ко ће играти против првопласиране екипе из Групе Ц.

Репрезентација Шпаније има неугодног противника у посљедњем колу селекцију Јапана. На том мечу неријешен резултат би одговарао обема екипама, у случају да Њемачка не тријумфује над Костариком са три гола разлике, преноси РТС.

Готово је извјесно да би Шпанија могла да има јаког противника у осмини финала. Наиме у Групи Ф, Хрватска игра против Белгије. "Коцкастима" одговара побједа или неријешен резултат за наставак турнира. 

Уколико Мароко савлада Канаду, а Хрватска и Белгија, рецимо одиграју нерешено, Мароко ће бити први у групи.

Белгију једино побједа над Хрватском води у даљи пласман на Мундијалу.

Много је калкулација пред последње коло Свјетског првенства, а једно је сигурно да ћемо коначни расплет добити након свих одиграних утакмица, након чега ће услиједити расплет догађаја у завршници Мундијала по испланираној агенди, гдје се побједници костура укрштају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана