Просјек трајања мечева у првом колу чак 103 минута, 103 разлога је за то

ГС
Foto: Агенције

Завршено је прво коло групне фазе Свјетског првенства у Катару. Осим резултата мечева и поретка на табелама, пажњу јавности је привукла и изразито дуга судијска надокнада, колико у првом толико и у другом полувремену.

Мечеви првог кола групне фазе Свјетског првенства у просјеку су трајали 103 минута, што је у поређењу са просјецима и нормама постављеним до сада, у другим фудбалским такмичењима, јако дуг период. 

Најмања надокнада виђена је на мечу између Хрватске и Марока, гдје је на регуларни дио меча додато још "свега" осам минута. На другој страни сусрет Енглеске и Ирана надиграван је чак 25 минута.

Меч између Бразила и Србије надокнађен је десет минута. 

Пјерлуиђи Колина, предсједник Судијске комисије при Фифи, говорио је да ће на овом шампионату фокус бити на заштити играча и на тачној надокнади изгубљеног времена.

"Свјетско првенство је најважнији турнир на свијету. Ту су најбољи играчи и било би страшно да један од њих не може да игра због повреде коју је нанио противник. Такође, желимо да избјегнемо утакмице са 42, 43, 44 минута ефективног времена игре. Вријеме за измјене, пенале, прославе гола, љекарску помоћ или ВАР мораће да се надокнади", навео је Колина.

Дејан Недић, стручни коментатор РТС-а и некадашњи фудбалски судија истиче да су сви арбитри на Мундијалу добили упутства за рад прије почетка турнира.

"Све ће се гледати, чак и најмање заустављање времена биће надокнађено. Судије ће се трудити да спријече одуговлачење, да би дали шансу екипи која јури резултат да га надокнади." истиче Недић.

Усљед великог интензитета игре и дугог надигравања на терену, играчи дјелују уморно, те се дешава да велики број њих добија грчеве, то је лоша ствар, али њиховим тимовима даје шансу да се боре. 

Утакмице првог кола, које није одлучујуће трајале су невјероватних 103 минута, уколико се тренд са протеклих мундијала буде понављао, можемо наслутити да ће утакмице трајати све више, како турнир буде одмицао, пише РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана