Јерговић: Мбапе је слиједећи најбољи фудбалер свих времена

Танјуг
Јерговић: Мбапе је слиједећи најбољи фудбалер свих времена

ЗАГРЕБ - Хрватски писац Миљенко Јерговић написао је данас да вјерује да ће француски репрезентативац Килијан Мбапе бити слиједећи најбољи фудбалер свих времена.

Јерговић је након утакмице осмине финала Свјетског првенства у Катару, коју је добила Француска против Пољске, навео да Мбапеа на путу ка звању најбољег могу омести само "неки неочекиван преокрет у општој и фудбалској повести или нека непредвиђена невоља у животу".

"Гледамо га већ годинама, премда су му тек двадесет и четири, али тек би се, можда, на овом Свјетском првенству могло видјети оно што смо досад превиђали, или што нам је из различитих разлога остајало затајено", навео је писац на свом сајту jergovic.com.

Према његовим ријечима, Мбапе је "у сваком тренутку унутар шеме и распореда, креће се по оној шеми са школске плоче, само агилније и брже, у сваком тренутку атлетски моћније и артистички супериорније од осталих". "Док је овај данашњи Меси чудотворац чим прими лопту, али је углавном неприсутан и пасиван, већ помало стар, чим је лопта далеко од њега, Мбапе чини чуда и без лопте. И притом, што његова телевизијског гледатеља збуњује и осваја: има тако љубазан и добродушан израз лица", истакао је Јерговић.

Подсјетивши да је свако доба имало свог најбољег фудбалера свијета, Мађара Ференца Пушкаша, Бразилца Пелеа, Аргентинца Дијега Арманда Марадону и потом Лионела Месија, Јерговић је написао и да су прије младог Француза највећи играчи, још од Холанђанина Јохана Кројфа, функционисали као диригенти у игри, а Мбапе дјелује као дио оркестра и као таквог га је "немогуће зауставити".

Подсјетивши да је Мбапеов отац Камерунац са њемачким именом Вилфрид, а мајка рукометашица Фејза Ламари из "љуте и непокорене" алжирске покрајине Кабиља, Јерговић је додао да је "фудбал игра свих аутсајдера и бездомника свијета, игра безнадног космополитизма".

"Али свеједно ми не би било мрско да најбољи свих времена опет буде Европљанин: Килијан Мбапе", закључио је Јерговић.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана