Звијезде губе кинеске милионе

Иван Драгичевић
Звијезде губе кинеске милионе

ЛОС АНЂЕЛЕС - Друштвене мреже одавно су најмоћније медијско средство, али посједују и ону другу страну. Осјетио је то на својој кожи генерални менаџер НБА тима Хјустон Рокетса Дерил Мори.

Непромишљен твит са политичком ставом у којем подржава борбу за независност Хонгконга, не само да је довео до гњева кинеског народа према њему, већ је Мори произвео алармантне посљедице по свој тим, лигу, а метастазирало је и на играче као индивидуе.

Кинези су замјерили Морију, а можда још више комесару НБА лиге Адаму Силверу. Подржао је слободу говора првог оперативца Хјустон што се никако није допало Кинезима.

А Кина, као најмногољуднија земља, самим тим је и највеће тржиште НБА лиге ван америчког континента. Информације кажу да је у тој земљи прошле сезоне било пола милиона претплата за онлајн гледање утакмице. Новац који НБА добија са овог тржишта је енорман, а од 4. октобра и Моријевог твита рестрикције су све веће. 

Многи нису жељели да коментаришу случај сматрајући да је тако паметније. НБА лига је заказала и на пољу “кризног комуницирања”, а прве звијезде, попут Џејмса Хардена и Расела Вестбрука, покушале су да изваде ствар и нису успјеле. Тимови се припремају на смањени буџет од наредне сезоне. Такозвани “селери кеп” могао би да буде до 15 одсто мањи, што би потпуно пореметило пројекције које лига има.

То је директан утицај на тимове, јер знамо какви су уговори потписивани посљедњих сезона, поједини играчи пребацили су границу од 200 милиона долара.

Посљедња рефлексија овог проблема је индивидуална штета коју трпе играчи. Конкретно, примјер Леброна Џејмса, као највеће кошаркашке звијезде на планети.

Кошаркаш Лос Анђелес Лејкерса током посјете Кини имао је заказане промотивне и маркетиншке обавезе, које су истог момента отказане. Тако су његови спонзори и он остали без великог колача, а један играч Лејкерса изгубио је уговор вриједан милион долара. Исто тако, утакмица у Шангају између Лејкерса и Бруклин Нетса одиграна је без реклама, спонзорских огласа и није била медијски испраћена.

- Не желим више да говорим о ситуацији са Кином. Рекао сам већ шта мислим и ово је посљедњи пут да причам о тој теми. Мислим да човјек није био упућен у проблем. Некоректно је према мојим саиграчима да причамо о томе. Концентрисан сам на припреме за сезону која убрзо почиње - рекао је Џејмс.

Кинески брендови “Анта” и “Ли Нинг” отказали су партнерство НБА лиги, а како су бројни играчи под уговором са овим произвођачима спортске опреме, у првом реду Клеј Томпсон, Си Џеј Мекалум, Гордон Хејворд па и пензионисани Двејн Вејд, јасно је да и они испаштају.

Хјустон, који је до сада био најпопуларнији тим у Кини, све због највеће тамошње кошаркашке звијезде Јао Минга, сада је потпуно забрањен.

Фанови који су се претплатили на утакмице Рокетса, могли су да изаберу неку другу екипу, а власник Тилман Фертита пријавиће губитак од 25 милиона евра захваљујући демократском ставу свог генералног менаџера.

Према оној народној, Фертита би Морију могао да савјетује, “прво скочи па реци хоп”, али сада је касно за кајање.

 

Кинеска лига

Кошарка у Кини углавном зависи од америчких кошаркаша који су посљедњих година бирали ову земљу прије доласка у Евролигу или неко друго европско такмичење.

Сада се поставља питање да ли ће се тамошњи клубови и даље ослањати на Американце који су добила велики новац за наступ у слабашној лиги. Наступ у кинеској лиги био је дозвољен двојици странаца који не могу да буду заједно на паркету у првој и посљедњој четвртини. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана