“Заувијек ослобађам УС опен одговорности уколико умрем или изазовем смрт члана породице”

Г.С.
“Заувијек ослобађам УС опен одговорности уколико умрем или изазовем смрт члана породице”

Тениски савез САД се предузео све потребне мјере како би се заштитио пред почетак УС опена.

Отворено првенство САД би требало да почне 31. августа, а њему ће претходити Синсинати Мастерс у Њујорку недјељу дана раније.

На друштвене мреже је “процурила” сагласност коју морају да потпишу сви тенисери и тенисерке, одонсно чланови њиховог тима, који се одлуче на долазак у “Велику јабуку”.

“Потпуно сам свестан ризика уласка у Национални тренинг центар и комплекс Били Џин Кинг националног центра (итд.) током ковид-19 пандемије. Схватам да постоји ризик због уласка у комплекс и тога што сам окружен другим људима током ковид-19 пандемије. Ризик укључује, али није лимитиран на, добијање ковида-19, респираторних проблема, смрт, ширење ковида-19 члановима породице или укућанима, као и било коме другом који може да се суочи са поменутим проблемима.

Такође схватам да поштовање ковид-19 протокола неће елиминисати овај ризик, чак и уз социјално дистанцирање и друге безбедјносне мјере у комплексу. Са овим знањем прихватам да уђем у комплекс бирајући да то урадим упркос томе што може да буде опасно за моје здравље и здравље људи са којима будем у контакту.

Прихватам одговорност за сваки ризик који укључује повреду, озбиљно обољење и смрт који могу да се десе мени или другима који буду у контакту са мном, а резултат су мог боравка у комплексу и настали су због немарности Националног тренинг центра или било ког другог разлога.

Са пуним разумевијањем схватам да је ово одрицање одговорности и сагласан сам са тим да важи заувијек. Ова форма одрицања је обавезујућа за: мене, чланове моје породице и супружника уколико будем жив, то јест моје наслиједнике и личне заступнике уколико будем мртав”, наводи се, поред осталог, у “процуријелом” формулару.

Недуго након што је ова информација доспијела у медије огласили су се поједини тенисери, од којих су неки открили да сваке године потписују неку врсту оваквог документа.

Дубл играча Веслика Кулхофа је забрнила ставка да у формулару одрицања одговорности УС опена пише да он “важи заувијек”.

Тетниски тренер Свен Гренефелд је открио да од када је он на Туру, средином '90-их година прошлог вијека, постоје овакви формулари на сваком Гренд слему.

Тениски тренер и коментатор Марк Лусеро подржао је ту тврдњу, баш као и тренер Дерен Кејхил.

“Имам вијести за вас. Овакво ослобађање одговорности морате да потпишете сваки пут када преузмете акредитације на неком турниру и тако је већ годинама”, навео је он.

Подсјетимо, од тенисера из врха од УС опена су одустали Рафаел Надал, Роџер Федерер (повреда), Стен Вавринка и други, а и даље се чека званична одлука Новака Ђоковића.

Вијести су дошле и до британске тенисерке Џоане Конте, која је раније објавила да ће учествовати на УС опену.

“Мислим да са оваквим формуларима ствари увијек постали доста мрачне и веома суморне. То је једноставно таква форма. Што се тиче праксе, где год да одемо на турнир, чак и прије ове ситуације (пандемије коронавируса прим. аут), ми управљамо нашим тијелом”, рекла је Конта и додала:

“Сваку одлуку коју донесемо која се тиче тога када играмо и колико играмо ће утицати на наше тијело. Тако да, што се тиче овог вируса и одлуке коју ће играчи донијети, мислим да то све пада под исто”.

Оно што је новинарима и појединим тенисерима остало нејасно је то на који начин је формулар за ослобађање одговорности промијењен због коронавируса и да ли је ослобођивање УС опена од одговорности чак и ако неко умре стандардна процедура или не.

Прије око мјесец и по дана организатори УС опена су одржали прес конференцију на којој се причало управо о овој теми.

Директорка турнира Стејси Алестер и доктор Брајан Хејнлајн су одговорили на питање о томе да ли ће играчи и играчице морати да потпишу управо овакву врсту ослобађања одговорности.

“О томе нисмо причали на нивоу Управног одбора и Тениског савеза. Мислим да нема много смисла да играчи потпишу тако нешто јер, пазите... Они ризикују да добију ковид на много различитих начина. Веома је мало вјероватно да ће се то десити на УС опену”, рекао је тада доктор Хејнлајн, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана