Енглеска Премијер лига наставила сарадњу са четири емитера: За ТВ права 5,5 милијарди евра

Г.С.
Енглеска Премијер лига наставила сарадњу са четири емитера: За ТВ права 5,5 милијарди евра

ЛОНДОН - Управа Премијер лиге обновила је сарадњу са ТВ кућама Скај спортс, БТ спорт, Амазон прајм и Би-Би-Сијем, по којој ће за преносе утакмица острвског првенства у периоду од 2022. до 2025. добити 5,5 милијарди евра.

Оваква одлука је донесена да се не би, као што је био случај у ранијим годинама, излазило на јавну лицитацију, пошто је процијењено да би због посљедица пандемије вируса корона клубови могли да изгубе и до 580.000.000 евра.

Такође, премијерлигаши су у договору са Владом обећали да ће поред досадашњих 145 милиона евра, који су ишли у такозвани “пакет солидарности”, донирати додатних 116.000.000, као помоћ аматерском, женском и базичном фудбалу. Све то јер се сматра да су они претрпјели још већи финансијски ударац током пандемије.

Општи утисак је да су цијене ТВ права удариле у плафон. Својевремено су премијерлигаши за трогодишње уговоре добијали и скоро шест милијарди евра па је онда 2018. та сума пала за скоро десет одсто, да би им сада Влада прискочила у помоћ да би остали на суми од 5,5 милијарди. Влада је суштински дозволила Премијер лиги да заобиђе јавни тендер, који би донио само минус.

Скај ће тако имати право на 128 утакмица по сезони, БТ ће их добити 52, Амазон 20, док ће Би-Би-Си наставити да емитује најзанимљивије детаље са утакмица у популарном програму “Меч дана”.

Подсјетимо, прошлог мјесеца је стриминг сервис ДАЗН, који је у власништву милијардера Леонарда Блаватника, платио 2.500.000.000 евра за преносе италијанске Серије А од 2021. до 2024. Скај Италија је испао из комбинације. Њемачка Бундеслига је нови уговор потписала прошлог љета и спустила цијену за око пет одсто.

Не тако давно изгледало је да не постоји лимит кад је у питању зарада у фудбалском бизнису. Сада је сасвим јасно да је достигнут лимит и да цијене полако падају. Важно питање је да ли ће у наредним годинама овакав тренд бити настављен, због чега су, у осталом, предсједници Реала и Јувентуса Флорентино Перез и Андреа Ањели тако здушно заговарали идеју оснивања Суперлиге.

Мастерсова захвалница

Извршни директор Премијер лиге Ричард Мастерс изразио је задовољство новим уговор.

- Морам да захвалим нашим емитерским партнерима за континуирану оданост Премијер лиги и подршку фудбалској пирамиди. Вирус корона је имао огроман утицај на фудбал, а потпис уговора о ТВ правима ће смањити несигурност и подићи вјеру у ову игру - истакао је Мастерс.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана