Велимир Петковић, селектор рукометаша Русије за “Глас Српске”: Узели су нам све, али инат не могу

Синиша Котараш
Велимир Петковић, селектор рукометаша Русије за “Глас Српске”: Узели су нам све, али инат не могу

КАИРО - Дошли смо скромно, са минималним очекивањима, посебно након што смо остали без главних играча. Уз то, не смијемо да користимо своје име, не можемо да имамо заставу и грб, не пушта се химна Русије... Ипак, успио сам да играчима усадим наш балкански инат, рекао је селектор рукометне репрезентације Русије Велимир Петковић за “Глас Српске”.

Трофејни стручњак успио је нешто попут Тонија Ђероне у Србији - за кратко вријеме на клупи “зборнаје” поново је руском народу приближио рукомет. Најбољи и најбржи начин за тако нешто су добри резултати, а Петковићеви момци су сјајно отворили Свјетско првенство у Египту. Иако су дошли са скоро резервном поставом, без Павела Атмана,      Тимура Дибирова, Александра Шкуринског, Дмитрија Санталова, Глеба Карлаша..., а због сукоба Русије и Свјетске антидопинг агенције морали су да прихвате да наступе без националних обиљежја и под називом Руска рукометна федерација, то им није представљало проблем. Напротив! Прво су ремизирали са Бјелорусијом (32:32), а потом добили фаворизоване Словенце (31:25) те учинили да посљедњи меч групне фазе са Јужном Корејом буде практично ревијални. Наравно да су овакви резултати снажно одјекнули у руским медијима, а посебно начин на који је Петковић мотивисао играче да пруже и више него што објективно могу.

- Објаснио сам им да сам ја са Балкана и да ми, када нам се нешто одузме, постанемо још љући. Рекао сам им да су им људи које и не познају одузели нешто што им припада и да баш због тога покажу колико су јаки. Послушали су ме - открио је бањалучки стручњак.

Зато и не чуди што су уводни резултати снажно одјекнули у највећој земљи свијета.

- Дошли смо практично са само једним средњим беком који, уз то, и не игра у својој екипи. То је могао да буде проблем, али смо одиграли сјајно и сада је цијела Русија на ногама, јер овако нешто нису видјели посљедњих двадесетак година. Добио сам доста порука некадашњих играча, посебно након побједе над Словенијом која има висок рејтинг и котирала је као екипа која ће можда напасти и медаљу. Нисмо ми до те побједе дошли случајно и срећно, него смо их на терену дословно разбили - с поносом је истакао Петковић.

Иако је већ добрано пребацио очекивања у свим околностима, нема намјеру да се задовољи учињеним.

- Онај ко ме познаје, зна да се никада не задовољавам учињеним. Јесте ово успјех, али желимо још тога. Прво да добијемо Јужну Кореју, а онда да се усредсриједимо на другу фазу шампионата, па докле догурамо - подвукао је Петковић.

Хладни Руси заиграли коло

Репрезентативци Русије веома емотивно су прославили позитивне резултате, посебно тријумф над Словенијом.

- Схватио сам колико им ово значи, било ми је јасно тек када сам видио како се радују, баш као мала дјеца. Пословично хладни Руси, који углавном гледају само себе, на терену су чак играли коло. Па, умало нису развалили свлачионицу од радости - појаснио је Петковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана