Великани гледају у леђа Ердогановом мезимчету

Душан Репија
Великани гледају у леђа Ердогановом мезимчету

ИСТАНБУЛ - Шампион Турске од оснивања професионалне лиге тражи се између једног од три велика клуба Галатасараја, Фенербахчеа или Бешикташа, а изузимајући осамдесете када им је рачуне увелико помрсио Трабзонспор. Међутим, таквом поретку дошао је крај.

Прву титулу у историји, а врло вјероватно не посљедњу, освојио је Башакшехир, клуб који је основан прије 30 година и који је у посљедњих десетак израстао у врло озбиљну такмичарску екипу. Разлог? Башакшехир је мезимче турског владара Реџепа Тајипа Ердогана, а иако то нигдје не пише званично, претјерано се ни не крије. Фудбалери које предводи некадашња звијезда турског фудбала Окан Бурук, а чији дрес носе прекаљени ветерани попут Робиња, Мартина Шкртела, Дембе Ба, Гаела Клишија, али и некада велике наде српског фудбала Даниејла Алексића, те репрезентативца БиХ Едина Вишће, савладали су Кајзериспор са 1:0 и коло прије краја обезбиједили прву титулу. На трибинама није било навијача из добро познатих разлога, али је питање и колико се људи радује титули “вјештачке творевине”, настале углавном на државном капиталу, чије утакмице у просјеку гледа једва нешто више од 4.000 гледалаца. Истанбулски клуб има “отворен рачун” код државних компанија, односно оних које су блиске Ердогану, а чак у папирима стоји да је спонзор клуба Министарство спорта Турске.

- Нико не зна тачно како се финансирају, јер њихове књиге нису отворене, али чини се да добијају много спонзорстава од компанија које имају уговоре са владом - рекла је професорица економије на истанбулском универзитету Ферда Халчоглу.

Главни спонзор Башакшехира од прије четири године је здравствена групација “Медипол”, чије је предсједник Фахретин Коча, министар здравства у Ердогановој влади, а предсједник клуба је Гоксал Гумушдаг, иначе ожењен нећакињом Ердоганове супруге. На вјенчању им је управо турски предсједник био кум. Занимљиво, број 12 у Башакшехиру не носи нико од 2014. године, када је Ердоган на отварању новог стадиона, у чију је изградњу држава уложила 30 милиона евра, одиграо егзибициону утакмицу управо са тим бројем на леђима.

Када најмоћнији човјек у држави стоји иза вас, онда није немогуће да у клуб стигне ни Месут Озил, дуго највећа жеља клупских челника. Репрезентативац Њемачке отворено подржава Ердоганову политику, а нема сумње да ће га предсједник наградити можда и богатијим уговором него што има у Арсеналу, уколико одлучи да стигне у најмање популаран клуб у Истанбулу.

Контраефекат

Реџеп Тајип Ердоган се дуго изјашњавао као навијач Фенербахчеа па гледајући онако површно не може се објаснити зашто у најпопуларнији клуб није уложио новац. Ипак, разлог и те како постоји - навијачи Фенербахчеа као ни осталих турских великана не слажу се са Ердогановом политиком и многи од њих су учествовали у покушају његовог свргавања 2013. године. Зато је предсједник Турске одлучио да им одговори стварањем свог клуба, али је питање да ли је постигао ефекат који је желио, јер је Башакшехир и све око њега најомраженији клуб у Турској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана